Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Який відлив вибрати для пластикових вікон

26 жовтня 2020

Який відлив вибрати для пластикових віконВіконні відливи — це не просто декоративний елемент. Вони забезпечують правильну і безпроблемну експлуатацію як самого вікна, так і стін будинку. Розповідаємо про нюанси вибору відливів і тонкощі їхнього встановлення.

Для чого потрібні відливи

Відлив — це деталь вікна, що закриває нижній укіс віконного прорізу і перешкоджає його намоканню. Щоб на відливі не затримувалися сніг і дощова вода, він встановлюється похило і на кілька сантиметрів виноситься за площину стіни. Завдяки цьому вода стікає по відливу і не потрапляє на фасад.

Відлив вирішує кілька завдань:

  • захищає монтажний шов вікна від сонця і дощу;
  • відводить воду, що стікає по вікну, від поверхні фасаду, захищаючи його від передчасного руйнування;
  • надає вікну естетичний вигляд і служить декоративним елементом.

Саме тому, що відливи знаходяться ззовні і повинні гармонійно вписуватися в архітектурний вигляд будинку, вони відрізняються зовнішнім виглядом і матеріалом, з якого виготовлені.

Щоб вибрати відлив правильно, слід розібратися, які відливи існують і чим вони відрізняються.

Які бувають відливи

Основна відмінність відливів — матеріал, з якого вони виготовляються. В цілому якісно виготовлені і правильно встановлені відливи служать дуже довго: термін їхньої експлуатації можна порівняти з терміном служби вікна.

Водночас кожен з матеріалів має особливості — розберемо їх докладніше.

Відливи з оцинкованої сталі

Покрівельна оцинкована сталь — один із найпоширеніших матеріалів для виготовлення відливів. Це довговічний, дешевий, доступний і легкий у роботі матеріал. Цинкове покриття добре захищає сталь від корозії; його дуже важко пошкодити, що спрощує роботу з матеріалом.

У продажу є відливи з оцинковки найрізноманітнішої ширини — підібрати потрібну не складе труднощів. За необхідності можна виготовити відлив самостійно — оцинкована сталь легко ріжеться ножицями і гнеться. Однак геометрія таких відливів буде помітно гіршою за виготовлені на заводському обладнанні.

Спочатку цинкове покриття має виражений металевий блиск, проте воно досить швидко тьмяніє і набуває сірого кольору. У забрудненій атмосфері міста термін служби цинкового захисного шару скорочується і сталь починає іржавіти.

Відлив необов'язково повинен залишатися сірим: як показує досвід, оцинковані відливи можна з успіхом фарбувати.

Ще один нюанс: відливи з покрівельного заліза шумлять під час дощу і вітру. Їх слід ретельно закріплювати, щоб вони не деренчали, і використовувати вібропоглинаючі матеріали, щоб знизити шум від дощових крапель. Про те, як правильні відливи здатні зберегти ваш сон, розповідаємо у цьому відео на нашому YouTube-каналі:


Поліестерові відливи

Це також оцинкована сталь, але покрита синтетичною емаллю на основі поліестеру. Вона утворює дуже довговічне і стійке до атмосферних впливів покриття. На відміну від цинку поліестер має кращий опір кислотним дощам та агресивним атмосферним забрудненням.

Широка гама кольорів дозволяє підібрати відлив на свій смак. Ви можете вибрати відлив у колір вікна або фасаду, або, навпаки, контрастного відтінку.

Який відлив вибрати для пластикових вікон

Механічна міцність покриття невелика, тому монтувати відлив слід дуже обережно, щоб його не пошкодити. Деякі виробники обклеюють лицьову поверхню відливів захисною поліетиленовою плівкою. Вона зменшує ризик пошкодити відлив при транспортуванні і монтажі. Її слід видалити відразу ж після того, як відлив встановлений на своє місце. Для усунення пошкоджень та відновлення поверхнонь використовують кольорові ремонтні емалі в аерозольній упаковці.

Ще одна відмінність високоякісних відливів — вібропоглинаючий шар на тильній стороні. Він значно зменшує шум від відливу під час дощу або вітру.

Поліестерові відливи трохи дорожчі за оцинковані, але в цілому мають дуже демократичну ціну.

Алюмінієві відливи

Важлива перевага алюмінієвих відливів перед оцинкованими — хороша жорсткість і практично необмежена довговічність, так як алюміній не боїться кислотних дощів.

А от монтувати алюмінієві відливи складніше: використовувати ножиці для їх різання вже не можна. Самостійно зігнути алюмінієвий відлив не вдасться — для цього вам потрібен спеціальний гнучкий прес. Технологія фарбування алюмінію також досить складна: поверхня металу знежирюється, на неї наноситься порошкова емаль. Все це піднімає ціну алюмінієвих відливів — вони дорожчі за сталеві й пластикові.

Алюмінієві відливи підбираються за шириною і кольором. Для них існують спеціальні торцеві заглушки і з'єднувальні елементи, призначені для нарощування відливів по довжині. Кольорова гама алюмінієвих відливів обмежена.

Пластикові відливи

З ПВХ—вікнами чудово поєднуються пластикові відливи. Вони відрізняються довговічністю, стійкістю до атмосферних впливів, практично не шумлять, випускаються в декількох кольорах. Вони доповнюються нащільниками, торцевими заглушками і сполучними елементами, що полегшують монтаж і покращують зовнішній вигляд відливу.

Який відлив вибрати для пластикових вікон

Пластикові відливи легко ріжуться ножівкою і не вимагають настільки ж делікатного поводження, як пофарбовані.

До недоліків пластикових відливів слід віднести великий коефіцієнт теплового розширення – під час спеки у разі прямих сонячних променів пластик розширюється, тому при установці слід залишати достатні компенсаційні зазори між відливом і бічними укосами.

Головною перевагою пластикових відливів є те, що це саме «тихе» рішення на сьогоднішній день. Такий відлив не так шумить при потраплянні на нього крапель з кондиціонера, дощу або граду.

Компанія VEKA Україна пропонує рішення, яке здатне усунути надокучливий шум за вікном — два типи пластикових відливів шириною 18 см і 14 см, виготовлених з того ж матеріалу, що і вікна. Протягом усього періоду експлуатації світлопрозорих конструкцій, такі відливи будуть мати ідентичний колір, глянець і відтінок. Також їх відрізняє універсальність: за рахунок конструктивних особливостей вони можуть встановлюватися як знизу, під вікном, так і над ним. Крім того, відливи можна ламінувати під колір основної конструкції.

Який відлив краще вибрати

Для пластикових вікон у багатоквартирних будинках зазвичай вибирають такі ж відливи, як і вже встановлені. Найчастіше це білі відливи з сталевого листа. У будинках старої споруди зустрічаються в основному відливи з оцинковки — на них і орієнтуйтеся.

Який відлив вибрати для пластикових вікон

Якщо ви підбираєте відливи для приватного будинку, подумайте про те, щоб вони поєднувалися з виглядом фасаду. Перш за все виберіть колір. З вікнами традиційного білого кольору краще всього поєднуються білі відливи — пластикові, сталеві або алюмінієві. Для ламінованих під дерево вікон вибирайте відливи того ж кольору, що і рами, або темніші — вони не будуть кидатися в очі.

Купити готовий або зробити відлив самостійно — що краще

Великий вибір готових відливів дозволяє підібрати оптимальний варіант майже для будь-якого вікна. Виготовляти відлив самостійно має сенс у двох випадках:

  1. якщо з якихось причин ви не можете купити готовий відлив;
  2. якщо вам потрібно щось нестандартне і готових рішень просто не існує.

Як приклад, можна розглянути відливи з облицювальної цегли або керамічної плитки. Такі відливи іноді використовуються в заміських будинках, де вони є частиною загального архітектурного декору. Інший приклад — відливи нестандартної форми, наприклад, для круглих еркерів.

Як проводиться монтаж відливу на вікно

Правильне встановлення віконних відливів можливе тільки на правильно встановлене вікно. Для монтажу відливу ПВХ-профілю передбачений спеціальний паз: завдяки йому без застосування додаткових герметиків повністю виключається затікання дощової води під відлив. Однак щоб такий монтаж був можливий, віконна рама повинна бути встановлена ​​на підставочний профіль.

Який відлив вибрати для пластикових вікон

Відлив підбирається по ширині так, щоб він виступав за площину стіни на 4-5 см, потім обрізається по довжині. Бажано, щоб довжина відливу була більша, ніж відстань між зовнішніми схилами на 8—10 см. Торці відливу підрізають і підгинаються так, щоб забезпечити найкраще прилягання до укосів.

Верхній край відливу заводять в паз, піднімають і наносять вздовж підставочного профілю монтажну піну. Щоб згодом не виникало проблем з видавлюванням відливу і його деформацією, вибирайте піну з невеликим розширенням. Не чекаючи розширення піни, відлив опускають і фіксують саморізами. Примикання до укосів герметизують поліуретановим або силіконовим герметиком.

Щоб проблем зі встановленням відливів не виникло, слід монтувати їх разом з вікном.

Ще статті про пластиковi вiкна