Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Як захистити пластикові вікна від злому

15 вересня 2019

Злодій за мить до того, як потрапити до оселіУявіть, ви повертаєтеся додому, відкриваєте двері і входите до квартири. Наступної миті ви розумієте, що під час вашої відсутності в будинку побували грабіжники і винесли з дому всі цінні речі. Всередину вони проникли через вікно. Щоби такого не сталося, слід подбати про безпеку будинку завчасно та придбати вікна із захистом від злому. Як це зробити й на що звернути увагу, розповідаємо далі.

Важливо! Вікна та двері завжди будуть потенційно вразливими для грабіжника. Ваше завдання не в тому, щоби перетворити оселю на неприступну фортецю. Це занадто дорого, та й жити в такому бастіоні не дуже приємно. Потрібно ускладнити потенційному зломщикові завдання настільки, щоби затримати його до прибуття поліції або охорони, чи спонукати із самого початку вибрати собі за мету простіший об’єкт. І, звісно, із розумом підійти до захисту вікон від злому, встановивши охоронну сигналізацію.

Зломщик може влізти до будинку крізь вікно одним із трьох способів:

  • відчинити стулку вікна;
  • розбити скло;
  • видавити раму з отвору цілком.

Захист від злому пластикового вікна включає в себе використання для нього високоякісного ПВХ-профілю, спеціальної фурнітури й ударостійких шибок. Звісно, сюди також входить кваліфікований монтаж.

Як перешкодити зломщикові відкрити стулку

Один із простих, але ефективних способів відчинити стулку пластикового вікна — віджати її монтуванням або ломиком. Стулка зміщується щодо рами й запірні цапфи виходять із зачеплення з відповідною планкою — вікно відчинене.

Для захисту вікна від злому слід використовувати ПВХ-профіль класу А і спеціальні запірні механізми.

Сучасна промисловість випускає ПВХ-профіль, що відрізняється товщиною стінок і перегородок. Профіль із найбільшою товщиною стінок належить до класу А. Саме такий профіль рекомендується для вікон, що встановлюються в житлових приміщеннях. Усі профільні системи VEKA відповідають класу А.

Міцність ПВХ-профілю класу А вища за профіль класу В, він краще зберігає форму й геометрію в процесі експлуатації.

Якісний ПВХ-профіль добре опирається злому сам по собі. Для більшої безпеки вікон на них встановлюються спеціальні зламостійкі запірні механізми зі збільшеною кількістю запірних цапф. Крім того, цапфи мають грибовидну форму, завдяки якій їх неможливо вивести із зачеплення з відповідними планками.

Протизламна фурнітура

Зломщик може спробувати відкрити вікно, повернувши ручку із зовнішнього боку. Для цього навпроти осі віконної ручки свердлиться отвір, на вісь накидується спеціальне пристосування й ручка повертається. Бронепластина, що встановлюється всередині віконної рами навпроти ручки, протистоятиме висвердлюванню, підвищуючи безпеку пластикових вікон.


Як перешкодити зломщикові розбити вікно

Розбити скло — очевидний і найпростіший спосіб проникнення в приміщення. Однак він має великий недолік — шум. Зломщика можуть почути й перешкодити йому. Щоправда, для пограбування заміського будинку, що розташований на відстані від іншого житла, цей спосіб цілком годиться.

При виготовленні склопакета слід використовувати ударостійкі стекла.

Основні види ударостійких стекол:

  • загартоване скло;
  • скло, армоване металевою сіткою;
  • триплекс.

Скло триплекс

Загартоване скло

Це звичайне листове скло, що на етапі створення отримало додаткову обробку — загартування: скло нагрівається до температури 650–680° C, а потім швидко охолоджується потоком холодного повітря. У результаті фізичних процесів, що відбуваються за таких умов у структурі скла, у ньому утворюються залишкові механічні напруги, що збільшують його міцність. Таке скло розбити набагато важче, ніж звичайне.

Армоване скло

Під час виготовлення таких шибок до скляної маси на глибині приблизно 1,5 мм від поверхні вводять металеву сітку 0,35–0,45 мм завтовшки. Якщо таке скло розбити, воно не розсипається на уламки — металева сітка цьому перешкоджає.

Специфічний зовнішній вигляд армованого скла обмежує сферу його застосування. Воно може використовуватися в склопакетах вікон, що встановлюються в службових приміщеннях, у склінні дверей тощо.

Триплекс

Триплекс (від лат. Triplex — «потрійний») — багатошарове скло, що отримується шляхом склеювання за високої температури й тиску двох стекол і прокладеної між ними плівки. Триплекс дуже важко розбити, але й розбитий він зберігає цілісність і не розлітається на уламки — цьому перешкоджає внутрішня плівка. Розбитий склопакет із триплексу залишається у вікні й перегороджує шлях зломщикові.

Як перешкодити зломщикові виставити вікно

Зломщик може виставити вікно цілком, скориставшись недбалістю майстрів або недалекоглядністю господарів.

Монтаж пластикових вікон повинен виконуватися кваліфікованим майстром повністю і з дотриманням усіх вимог технології.

Віконна рама пластикового вікна кріпиться в отворі з допомогою анкерних пластин, запінюється й додатково фіксується в стіні будинку відкосами й підвіконням. Правильно й повністю встановлене вікно практично неможливо видавити з віконного отвору всередину приміщення.

Іноді буває так, що під час ремонту в деяких приміщеннях будинку через брак часу або коштів раму закріплюють в отворі тимчасово, залишаючи остаточну установку «на потім». Цього достатньо, щоби захистити приміщення від негоди, але такий спрощений монтаж не відповідає навіть мінімальним вимогам безпеки. Виставити вікно, встановлене «на соплях», під силу навіть дитині!

Ось чому фахівці компанії VEKA рекомендують виконувати монтаж вікон повністю і з дотриманням усіх нюансів технології.

Як захистити пластикове вікно від злому: рекомендації

Ефективний захист пластикових вікон від злому — це комплексне рішення. Якщо безпека вашої оселі для вас важлива, зверніть увагу на ці рекомендації:

  1. Вікна повинні бути виготовлені з ПВХ-профілю класу А.
  2. Для склопакета вибирайте міцні стекла.
  3. Для захисту від злому пластикових вікон комплектуйте їх фурнітурою підвищеної зламостійкості.
  4. Обладнайте стулки додатковими засувами, які завадять зломщику відкрити вікно, якщо основні замки не виявилися для нього перешкодою.
  5. Простежте, щоби вікно було встановлене з дотриманням усіх вимог технології.

Вікна, виготовлені з профілю VEKA, обладнані зламостійкою фурнітурою й ударостійким склопакетом відповідають усім перерахованим вище вимогам. Партнери компанії допоможуть підібрати оптимальну конфігурацію вікон, виготовлять і встановлять їх, а за необхідності виконуватимуть гарантійне й післягарантійне обслуговування.

Ще статті про пластиковi вiкна