Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Як зняти плівку з пластикових вікон?

14 травня 2018

Як зняти плівку з пластикових вікон?

Нові вікна від подряпин та забруднень захищає плівка, наклеєна на пластиковий профіль. Вона зроблена з полімерів, що швидко руйнуються, і якщо не видалити її вчасно, то вже через два-три місяці зробити це буде важко. У цій статті ми розповімо про способи видалення плівки, якщо вона присохла.

Ми зібрали народний досвід, але маємо попередити: універсальних методів, які дають гарантований результат, ви не знайдете. Один і той же прийом працює в одних випадках і виявляється абсолютно марним в інших. Тому порада може бути лише одна — спробуйте!

Ще одне важливе попередження: якщо ви збираєтеся використовувати хімічні засоби або розчинники, спочатку спробуйте видалити плівку на непомітній ділянці вікна, наприклад, у верхній частині рами, яка не впадає в очі. Якщо плівка знімається, а поверхня профілю залишається в цілості та безпеці, можна застосувати цей метод і на лицьовій стороні.

Коли потрібно видаляти покриття з вікна

Захисна плівка наклеюється на пластиковий профіль під час його виготовлення. Вона виконує дві функції: захищає лицьову поверхню від подряпин та повідомляє споживачеві інформацію про виробника. На плівці зазвичай наноситься назва та логотип компанії-виробника профілю.

Коли з профілю у цеху віконної компанії виготовляють раму, плівку не видаляють. Натомість спеціальний пристрій знімає невелику її частину безпосередньо перед зварюванням кутів стулки.

За технологією плівку слід видалити безпосередньо перед встановленням рам в отвір або відразу після цього. Така вимога пов'язана з тим, що плівка сама по собі є дуже недовговічною — з екологічних міркувань полімер запрограмований на швидке руйнування.

На плівці є напис з вимогою видаляти плівку відразу після монтажу вікон. Насправді цю вимогу часто не виконують. Замовник хоче вберегти поверхню рами від пошкоджень та просить монтажників плівку залишити, хоча насправді від серйозних механічних пошкоджень та глибоких подряпин плівка не рятує.

Якщо профіль нещодавно виготовлений, плівка знімається легко і швидко: достатньо підчепити її кінчиком ножа біля куточка рами і потягнути.

Оскільки плівка дуже швидко деградує, то вже за кілька місяців видалити її стає проблематично. Особливо швидко вона руйнується під впливом сонячних променів на зовнішній стороні рам. Років за два вона розтріскується, починає лущитися, і її доводиться знімати по шматочку.

Всі способи: механічний, нагрівання, за допомогою розчинника

Людям доводиться видаляти плівку на різних стадіях руйнування та використовувати при цьому підручні засоби. Як правило, доводиться використовувати різні прийоми – одні для сильно зіпсованої плівки із зовнішнього боку рами, та інші для більш збереженої плівки з боку приміщення.

Порядок дій може бути таким: розм'якшити плівку та клейовий шар за допомогою фена, зіскребти її з поверхні, змити залишки клею відповідним очищувачем.

Фен

Стара плівка дуже часто стає занадто крихкою. За допомогою будівельного або потужного побутового фена її розігрівають і потихеньку відділяють шкребком. Якщо будівельний фен обладнаний регулятором температури, його встановлюють на мінімальне нагрівання, щоб не розплавити ПВХ профіль.

Іноді хороші результати може дати парогенератор, за допомогою якого можна розігріти плівку без ризику пошкодження поверхні профілю.

Шкребок, щітка, ніж

Як шкребок можна використовувати малярський шпатель шириною 3–4 см. Гострі краї та задирки слід згладити на дрібному наждачному папері, щоб не подряпати поверхню профілю.

Можна також використовувати ніж відповідного розміру зі злегка затупленим лезом — воно має ковзати поверхнею пластику, а не зариватися в нього.

Як зняти плівку з пластикових вікон?

Щітку використовують для видалення плівки, яка потріскалася і почала лущитись, але це метод досить ризикований. Сталеві щітки не можна використовувати — гострі кінці щетинок залишать на профілі подряпини. Може стати в пригоді щітка з жорсткою пластиковою щетиною або з м'якого металевого дроту.

Скотч

Якщо стара плівка втратила міцність настільки, що при спробі відокремити її від рами відразу рветься, спробуйте наклеїти поверх неї прозорий пакувальний скотч, а потім відклеїти обидві плівки одночасно.

Як швидко прибрати сліди від клею

Часто після видалення плівки на віконній рамі залишаються сліди від клею. Ось кілька способів видалити його.

Нагріванням

Якщо клей висох і затвердів, його можна розм'якшити нагріванням. Розігрійте його феном, після чого зітріть ганчіркою або одноразовим рушником.

Відмочуванням

Використовуйте лимонний сік: намажте ним залишки клею, залиште на кілька хвилин, зітріть ганчіркою.

Можна спробувати засіб для видалення жиру, що пригорів, з позначкою «антижир». Після видалення клею рами слід ретельно промити водою.

Розчинником

Якщо у вас під рукою є якісь розчинники, розріджувачі для фарб чи знежирювачі, вони можуть дати добрий результат. Сильні розчинники, такі як ацетон краще не використовувати. Майже напевно вони зіпсують пластикову поверхню. Випробуйте дію розчинника на пластик на непомітній ділянці, наприклад, на торці стулки.

Хороші результати дає спеціальний очисник для поверхонь ПВХ марки Cosmofen.

При роботі з розчинниками дотримуйтесь необхідних запобіжних заходів. Вдихати пари розчинника шкідливо, тому з ним слід працювати при відчинених вікнах.

Антисилікон або засіб видалення наклейок

В автомагазинах продають різні засоби для видалення важких забруднень або слідів від наклейок. Спробуйте одне з них, але попередньо обов'язково прочитайте інструкцію та переконайтеся, що вибраний засіб можна використовувати на пластикових поверхнях.

Ластиком

Це один з неоднозначних народних методів. У деяких він дає добрий результат, у інших нічого не виходить. Вважається, що треба використовувати м’яку канцелярську гумку.

Як зняти сонцезахисну плівку

Іноді виникає необхідність видалити з поверхні скла тонувальну сонцезахисну плівку.

Плівку розігрівають феном і, продовжуючи нагрівати, поступово відклеюють. Ще один робочий спосіб – обприскати всю поверхню плівки засобом для чищення склокерамічних плит, дати їй кілька хвилин постояти, а коли вона розм'якшиться, відокремити від скла.

Заключні рекомендації

  • Найкраще рішення – видалити плівку відразу після встановлення вікна, як цього вимагають застережливі написи на ній.
  • Видалення плівки, яка вже висохла, вимагає часу — наберіться терпіння і не розраховуйте впоратися з нею за кілька хвилин.
  • Працюючи з розчинниками та засобами побутової хімії, застеліть підвіконня обгортковим папером у кілька шарів – він вбере випадкові краплі. Тримайте під рукою ганчір'я, пролиту рідину відразу ж збирайте ганчіркою.
  • Щоб шматки знятої плівки не приклеювалися до сторонніх предметів, одразу ж збирайте їх у пакет для сміття.
  • Під час роботи з вікнами на верхніх поверхах будьте обережні. Слідкуйте, щоб під вікном не було людей.


Ще статті про пластиковi вiкна