Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Що робити, якщо пластикове вікно не зачиняється?

14 липня 2019

Ремонт пластикового вікнаПравильно встановлене пластикове вікно — вельми довговічний виріб. Наприклад, строк служби вікон із ПВХ-профілю VEKA сягає 50 років та більше. Однак трапляється, що у процесі експлуатації виникають несправності. Іноді можна самостійно встановити, чому не зачиняється пластикове вікно та усунути несправність.

Що робити, якщо стулка провисла та чіпляється за раму

Пластикове вікно не зачиняється  — стулка нижньою частиною (запірною цапфою) чепляється за раму.

. Якщо її трохи припідняти, вікно закривається нормально.

Причина: Із часом стулки під дією сили тяжіння провисають і тому металопластикове вікно не зачиняється. Особливо якщо вікно часто відчиняється, а вага стулки — значна. Провисання стулки — цілком природнє явище; для його компенсації періодично слід регулювати петлі. Вікна з якісного армованого ПВХ-профілю, такого як VEKA, доводиться регулювати дуже рідко.

Як виправити: Зніміть з петель декоративні пластикові накладки. Регулювальні елементи мають отвори для шестигранника, зірочки або шліц під викрутку. Обертання елементу посуває стулку у певному напрямку.

По черзі обертайте регулювальні елементи на 1-2 оберти та перевіряйте, як відкривається стулка. Якщо пластикове вікно не зачиняється міцно і все ще «заїдає», поверніть попередній рівень регулювання цьому елементові і спробуйте обернути наступний. Коли зачіпання буде усунено, поверніть декоративні накладки на місце.

Що робити, якщо стулка бовтається на нижній петлі, і пластикове вікно не зачиняється

Така ситуація доволі часто трапляється з поворотно-відкидними стулками, що не обладнані блокатором помилкового відкриття.

Пластикове вікно не зачиняється

Коли ви маєте намір відчинити стулку для провітрювання, відкинувши її, ви обертаєте ручку догори «на 12 годину». При цьому стулка у верхній частині роз'єднується з рамою й однією стороною спирається на нижню петлю, а іншою — на спеціальний упор у рамі.

Причина: Якщо відчиняти вікно похапцем, не обертаючи ручку до кінцевого верхнього положення, верхня петля роз'єднається, але водночас стулка обернеться, як при звичайному відкриванні. Як результат, вона повисне тільки на одній нижній петлі та зламає її. Особливо ризиковано, якщо таке відбувається з балконними дверима. Стулку негайно потрібно поставити на місце.

Як виправити: Оберніть ручку догори у відкидне положення та щільно встановіть стулку до рами. Після цього переведіть ручку у поворотне положення — стулка повинна відчинитися на двох петлях, як зазвичай.

Елемент «ножиці» пластикового вікна

Що робити, якщо ручку стулки заклинило у положенні «Зачинено»

При цьому сама стулка відчинена.

Причина: Неправильно спрацював блокатор стулки.

Як виправити: Натисніть на блокатор вбік ущільнювача та переведіть ручку до горизонтального положення. Тепер вікно повинне закриватися нормально.

Що робити, якщо не обертається ручка пластикового вікна або не доходить до крайнього положення

Перш за все не намагайтеся повернути ручку силоміць. Перевірте наявність змазки у фурнітурі та, за необхідності, змастіть її краплиною оливи для швейних машинок крізь спеціальні отвори. Пересвідчіться, що до механізму не потрапив сторонній бруд.

Змазування фурнітури пластикового вікна

Якщо після очищення та змазування проблема лишилася, проведіть експрес-діагностику: відкрийте вікно і знову оберніть ручку (блокатор повинен бути натиснутим вбік ущільнювача). Якщо ручка обертається нормально, механізм стулки працює справно, а вікно не закривається – отже, проблема на боці рами.

Причина: Найчастіше — запірна цапфа впирається до притискуючої площадки. Це явище може виникати через природнє провисання стулки.

Як виправити: Відрегулюйте висоту стулки, як описано вище. Якщо ручка все одно не доходить до крайнього положення і вікно міцно не закривається, визначіть проблемну притискуючу площадку (відвертаючи всі за чергою і перевіряючи обертання ручки) і змістіть її в потрібний бік.

Що робити, якщо розбовталася або зламалася віконна ручка

І вікно ПВХ не зачиняється.

Причина: Ручка кріпиться до віконного профілю двома гвинтами, які закриті декоративною накладкою. Якщо з часом гвинти розбовталися та відкрутилися, шток ручки виходить із зачеплення з механізмом стулки і вікно не зачиняється.

Регулювання ручки пластикового вікна

Як виправити: Гвинти розташовані під декоративною накладкою ручки: припідніміть її за краї та поверніть на 90°. Затягніть гвинти викруткою. Зламану ручку замініть.

Як відкрити вікно без ручки?

Щоб відкрити вікно, коли ручка знята або відвалилася, необхідно виконати наступні дії: оглянути місце, куди вставляється ручка. Зазвичай отвір для неї квадратний. Далі необхідно підібрати інструмент або просто будь-який предмет, який можна буде вставити в цей отвір. З інструментів підійде г-подібні чотиригранні або шестигранні ключі або ж може стати в нагоді широка пряма викрутка. Якщо, вставивши інструмент або інший предмет в отвір, він не провернеться, то вікно відкриється.

Як попередити несправності

Щоби ніколи не виникала ситуація, коли погано зачиняється пластикове вікно, слід дотримуватися двох простих рекомендацій:

  • Найперше — замовляти вікна з якісного та довговічного профілю. У жилих приміщеннях слід встановлювати вікна тільки з профілю класу А, наприклад, виробництва VEKA.
  • Ще одна рекомендація — регулярна профілактика вікон: чистка та змащення фурнітури, за необхідності, її регулювання.

Щоб не помилитися з вибором і при цьому заощадити гроші, читайте наш матеріал: https://veka.ua/ua/spravochnik/articles/windows/top-3-varianti-zaoshchaditi-na-plastikovikh-viknakh/

Регулювання вікон ви можете замовити в будь-якій компанії-партнері VEKA в вашому місті.

Ще статті про пластиковi вiкна