Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Відмінності пластикових вікон від алюмінієвих

5 лютого 2021

Відмінності пластикових вікон від алюмінієвихДля виготовлення вікон та інших світлопрозорих конструкцій сьогодні використовують ПВХ, дерево та алюміній. Кожна з технологій дозволяє виготовляти довговічні та функціональні вікна, однак у них є і відмінності. У цій статті ми порівняємо пластикові та алюмінієві конструкції та з'ясуємо їх особливості.

Види алюмінієвих і пластикових вікон

Принципово можна виділити два види скління - холодне і тепле. Холодне скління не забезпечує достатню теплоізоляцію, що дозволяє використовувати його в житлових будинках в кліматі Східної Європи протягом року. Воно придатне для літніх будинків або для неопалюваних нежитлових приміщень, наприклад, для скління лоджій, балконів, літніх павільйонів, терас і т.п. Як правило, в таких конструкціях використовується одинарне скло.

У теплому склінні використовують одно- та двокамерні склопакети, що забезпечують світлопрозорим конструкціям високі теплоізоляційні властивості, тому їх встановлюють у квартирах і житлових будинках для постійного проживання.

Особливості пластикових конструкцій

Профіль для вікон і інших світлопрозорих конструкцій виготовляється з полівінілхлориду. Він є відносно гнучким матеріалом і має досить значні температурні розширення. Для додання йому необхідної жорсткості та температурної стабільності всередину профілю встановлюють сталеві армуючі вкладиші.

Відмінності пластикових вікон від алюмінієвих

Щоб підняти теплоопір профілю і поліпшити його теплоізоляційні характеристики, профіль роблять ширшим.

Особливості алюмінієвих конструкцій

У порівнянні з ПВХ алюміній має набагато більшу власну жорсткість, завдяки чому він не потребує додаткового армування. При тій же механічній міцності алюмінієві конструкції будуть легше, ніж пластикові - для скління великої площі це є суттєвою перевагою.

Разом з тим в алюмінію дуже високий коефіцієнт теплопровідності. Щоб рама з алюмінієвого профілю не промерзала і мала необхідний теплоопір, в її конструкцію вводять спеціальні елементи, як правило, пластикові, створюють тепловий бар'єр (терморозрив). Це ускладнення збільшує вартість алюмінієвого профілю.

Чим краще алюмінієві системи

Низька вага і висока жорсткість — дві головні переваги алюмінієвих світлопрозорих конструкцій. Якщо необхідне скління з мінімальною кількістю рам і з найбільшим світлопропусканням, необхідно вибирати алюмінієвий профіль.

Відмінності пластикових вікон від алюмінієвих

Чим краще пластикові системи

Пластик — широко поширений матеріал, який відмінно зарекомендував себе. Технічних і дизайнерських можливостей ПВХ профілю досить для вирішення практично будь-яких завдань по склінню, які можуть виникнути під час будівництва багатоквартирного будинку або заміського котеджу. А велика кількість компаній, що виготовляють ПВХ конструкції дозволить без зусиль знайти виконавця для реалізації будь-якого завдання, пов'язаного зі склінням.

Відмінності пластикових вікон від алюмінієвих

Який з матеріалів краще для балкона

Якщо вам досить захистити балкон або лоджію від негоди, пилу і вуличного шуму, а утеплювати його ви не плануєте, вам буде цілком достатньо розсувних алюмінієвих конструкцій. Врахуйте однак, що мити розсувні стулки з зовнішнього боку буде складно.

Якщо ж ви плануєте лоджію утеплити, щоб обладнати на ній зимовий сад, спортивний куточок або маленький кабінет, потрібно повноцінне тепле скління. Тут потрібні енергоефективні вікна з двокамерним склопакетом. Таке скління можна виготовити як з ПВХ профілю, так і з алюмінію, проте алюмінієві конструкції коштуватимуть помітно дорожче пластикових.

Відмінності пластикових вікон від алюмінієвих

Поради щодо вибору

Щоб грамотно вибрати скління і не помилитися, важливо точно розуміти, яке завдання вирішує скління.

  1. Визначтеся з типом скління, яке вам необхідно — холодне або тепле.
  2. Виберіть найкращий спосіб відкривання стулок: вони можуть бути зі стулками, які розчиняються навстіж або розсувними. За стулками, які розчиняються навстіж, простіше доглядати, але розсувні економлять простір приміщення — вони завжди залишаються в площині вікна, тому їм не заважають предмети, які стоять біля вікна.
  3. Складіть список вимог до вікна: чи потрібна вам зламостійкість, захист від сонця, підвищена шумоізоляція і т.п.
  4. Ретельно вивчіть особливості місця, де будуть встановлюватися вікна. Запишіть розміри отвору, товщину стін, з якого матеріалу зроблено огорожу лоджії або балкона і т.п. Щоб вікна вписалися в архітектурний стиль будівлі, може знадобитися ламінація профілю або інший декор, тому подумайте про варіанти колірних рішень для рам.

Відмінності пластикових вікон від алюмінієвих

Далі вам слід проконсультуватися з фахівцями: вони допоможуть підібрати оптимальну комплектацію скління, розрахують вартість альтернативних варіантів. Після цього ви зможете зробити обґрунтований вибір і оформити замовлення.

Ще статті про пластиковi вiкна