Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Які вікна краще ставити: переваги і недоліки всіх типів вікон

5 серпня 2020

Які вікна краще ставити: переваги і недоліки всіх типів віконЯкі вікна кращі – пластикові або дерев'яні? Це питання піднімається дуже часто саме тому, що відповідь на нього неочевидна. Але ж крім пластикових і дерев'яних вікон є ще алюмінієві – раптом вони кращі?

Які переваги та недоліки різних видів вікон? Чи варто міняти дерев'яні вікна на пластикові або краще їх відремонтувати? Чим відрізняються від звичних дерев'яних і пластикових вікон алюмінієві? Ця стаття відповідає на всі ці питання.

Переваги і недоліки дерев'яних вікон

Дерево – один із тих матеріалів, властивості яких відомі досконально. Це доступний, недорогий, натуральний, красивий і за грамотної експлуатації довговічний матеріал із непоганими теплоізоляційними характеристиками.

вхід до будиноку

Специфічна властивість дерева – розсихання. З часом із деревини випаровуються смоли, що містяться у ній, в результаті чого дерев'яні деталі зменшуються в розмірах. Через це у вікнах з'являлися щілини, і вони втрачали початкову герметичність та теплозберігаючі якості.

У сучасних дерев'яних вікнах деталі ізольовані від зовнішнього середовища спеціальними захисними покриттями, які запобігають розсиханню деревини. Однак термін служби цих покриттів обмежений, і періодично їх доводиться відновлювати. Виробники рекомендують покривати вікна лаком не менше, ніж раз на 5 років.

Чим дерев'яні вікна кращі за пластикові:

  • матеріал на 100% натуральний і екологічний;
  • ремонтопридатність: пофарбувати вікно в більшості випадків можна самостійно;
  • непогані теплоізоляційні властивості (за умови підтримки вікна у справному стані).

Недоліки дерев'яних вікон:

  • необхідно регулярного оновлювати і відновлювати захисне лакофарбове покриття рам;
  • обмежені можливості з точки зору дизайну;
  • деревина – матеріал пожежонебезпечний.

Переваги та недоліки пластикових вікон

Найвагомішою перевагою пластикових вікон є відмінне співвідношення ціни, функціональності й довговічності. Саме воно забезпечило ПВХ-вікнам широку популярність.

Переваги пластикових вікон:

  • можливість виготовити вікно практично будь-якого потрібного розміру і форми;
  • кількість стулок і їхній тип – розпашні, відкидні, розсувні або глухі – на вибір покупця;
  • відмінні теплозберігаючі та шумоізоляційні характеристики;
  • широкі можливості для дизайну: можна вибрати колір профілю, декоративні елементи, прикрасити вікна шпросами тощо;
  • великий вибір опцій: сітки від комах, пристрої для мікропровітрювання, протизламна фурнітура, дитячі замки і багато іншого;
  • довговічність;
  • просте й нетрудомістке обслуговування

Останній пункт варто пояснити. Вікна з ПВХ-профілю не потрібно фарбувати протягом всього терміну експлуатації. Їх достатньо просто тримати в чистоті, регулярно змащувати механізм і за необхідності регулювати.

панорамний вид з вікна

Варто також відзначити високі протипожежні властивості ПВХ-профілю: полівінілхлорид не підтримує горіння.

Серед недоліків пластикових вікон називають:

  • штучне походження ПВХ, складну переробку вікон після закінчення їхнього терміну служби;
  • зайву герметичність пластикових вікон, через що в квартирі може виникати задуха і висока вологість;
  • через складні конструкції ремонтувати ПВХ-вікна власноруч складно, доводиться вдаватися до послуг фахівців.

Неупереджений аналіз показує, що ці «недоліки» насправді ілюзорні. Якість і безпека ПВХ-профілю підтверджується міжнародними і національними сертифікатами. Звісно, йдеться про продукцію надійних брендів, таких як VEKA.

За мікроклімат у приміщенні відповідає система припливно-витяжної вентиляції. За її відсутності або несправності дійсно в приміщенні виникає задуха і підвищена вологість. Але перекладати провину за проблеми з вентиляцією на «надмірно герметичні» пластикові вікна не варто.

Самостійний ремонт вікон дійсно може виявитися непосильним завданням, однак якісні ПВХ-вікна – надійний і довговічний виріб, проблеми з ними виникають дуже рідко. А із певними задачами, такими як, наприклад, заміна ручки металопластикового вікна, ви цілком можете впоратися самостійно, якщо неухильно дотримуватиметеся кроків, наведених у цій статті.

Переваги і недоліки алюмінієвих вікон

Алюміній – легкий і міцний матеріал, завдяки цьому віконні елементи з алюмінію не потрібно підсилювати. При однаковій міцності і жорсткості вони вужчі й компактніші за рами з ПВХ-профілю.

фігурні пластикові вікна

Алюмінієвий профіль використовують для скління великих площин – зимових садів, терас, веранд тощо. З алюмінію роблять міцні, легкі і функціональні двері і розсувні перегородки.

Оскільки алюміній має дуже гарну теплопровідність, у конструкції теплого скління доводиться використовувати спеціальні термоізолюючі проставки і прокладки з пластику. Це ускладнює конструкцію теплого алюмінієвого скління і збільшує його вартість. Алюміній - майже ідеальний матеріал для холодного скління.

вид з вікна

Переваги алюмінієвих рам:

  • компактність: за рахунок гарної міцності і жорсткості рами роблять вужчими - це покращує світлопропускання вікон;
  • мала вага;
  • довговічність, висока надійність;
  • невибагливість в експлуатації;
  • стильний і сучасний зовнішній вигляд алюмінієвих вікон.

Явний недолік у вікон із алюмінію фактично один: для поліпшення теплоізоляційних характеристик доводиться застосовувати складні і дорогі технічні рішення.

Висновок

Щоб правильно відповісти на питання «які вікна краще ставити?», необхідно виходити з того, де вони будуть встановлені. Кожен із матеріалів буде добре працювати на своєму місці. Наприклад, для холодного скління лоджії найкраще використовувати алюміній, у квартирі прекрасно служать вікна з ПВХ-профілю. Однак і для реконструкції та капітального ремонту історичної будівлі можна використовувати не тільки дерев'яні вікна, але і сучасні рішення з ПВХ, які можуть максимально точно відповідати стилю.

Ще статті про пластиковi вiкна