Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Замки на пластикові вікна від дітей

2 листопада 2020

Замки на пластикові вікна від дітейЯкщо у вашому будинку скоро з'явиться або вже з'явився малюк, ця стаття — для вас. Що таке замки на вікна від дітей, чим вони відрізняються від звичайних засувів, як їх вибрати і встановити — про це читайте далі.


Для чого потрібні замки на вікна від дітей


Кожне відчинене вікно — джерело небезпеки для дитини джерело. Малюка приваблює яскраве світло, птах, що пролетів за вікном, гавкіт собаки. Ви з якихось причин залишили його без нагляду, і ось він вже стоїть на підвіконні. Повертає ручку, ось-ось стулка відчиниться...


Але не відчинилася — адже ви передбачили таку ситуацію і завчасно встановили на вікно замки від дітей. Ще ні? Читайте далі, щоб вибрати дитячі замки, які найбільше підходять вашим вікнам і потребам.


Види замків на вікна для безпеки дітей


Умовно можна виділити два види цієї фурнітури: замки (блокатори) на вікна та спеціалізовані обмежувальні пристрої для забезпечення безпеки дітей.

Замки зовсім не дозволяють відчинити вікно; обмежувачі не заважають відчиненню стулки, але тільки на невелику величину — розкрити її широко не вдасться.


Замки на пластикові вікна від дітей

Більшість замків відкриваються ключем — власне, тому їх і можна називати замками. Блокатори також не дозволяють відчинити вікно, але ключ для них часто не потрібен. Найбільш розповсюдженою моделлю блокаторів є ручка із вбудованою кнопкою, натиснувши яку, можливо відчинити вікно.

Замки й обмежувачі відрізняються за місцем монтажу на стулці. Ручки із вбудованими замками встановлюються на штатні місця, обмежувачі, як правило, монтуються на краї стулки. 

Замки на пластикові вікна від дітей

Деякі з них мають універсальне розміщення — їх можна встановити в будь-якому місці, інші встановлюються тільки на вертикальну або тільки на горизонтальну частину рами.


Переваги дитячих замків і блокаторів


Перш за все слід твердо усвідомити, що звичайні гребінки, які використовують для фіксації стулки у відкритому положенні, а тим більше антимоскітні сітки не захистять дитину від небезпеки падіння з вікна. Це могли б зробити міцні ґрати, але їх, з міркувань пожежної безпеки, на вікнах в житлових приміщеннях бути не повинно. Тому альтернативи замкам або спеціальним обмежувачам немає.

Однак на відміну від замків, які повністю блокують відчинення стулки, дитячі замки не заважають відкрити вікно для провітрювання — в цьому їхня суттєва перевага. Втім, якщо для провітрювання кімнати ви використовуєте припливно-витяжну вентиляцію, а не вікна, то критерії вашого вибору будуть іншими.


Як вибрати замки безпеки на вікна


Зараз випускається досить багато пристроїв для забезпечення безпеки вікон, що дещо ускладнює вибір. Скористайтеся нашими рекомендаціями.

Перш за все, зовсім не обов'язково обладнати всі вікна в квартирі блокаторами або замками. Зі стулок, які не використовуються для провітрювання, можна просто демонтувати ручки і закрити отвори від них зсувними заглушками.

Якщо вікно не використовується для провітрювання, подумайте про заміну звичайної віконної ручки на ручку з замком. Цю заміну можна провести самостійно — для неї буде потрібно звичайна викрутка і, зрозуміло, нова ручка. При цьому в рамі не буде потрібно робити ніяких додаткових отворів, що збереже її зовнішній вигляд.

Замки на пластикові вікна від дітей

Ще одна перевага ручок із замком — підвищення зламостійкості вікна. Іноді, щоб відчинити вікно ззовні, зловмисники свердлять з боку вулиці отвір навпроти осі ручки, захоплюють її спеціальним пристосуванням і, повернувши, відчиняють вікно. Ручка із замком, що замикається на ключ, виключає таку можливість. Тому, якщо ваша квартира розташована на першому поверсі, обов'язково розгляньте такий варіант. А як ще убезпечити ваші вікна від злому, ми розповіли у цій статті.


Якщо вікно відкидається для провітрювання, замок встановлюється на нижню частину вікна. Він блокує можливість відчинення стулки, але не перешкоджає її відкиданню. Такі замки компактні й малопомітні. Однак, якщо відстань між низом стулки і підвіконням занадто мала (менше 25-30 мм), встановити такий замок не вийде.


Обмежувач-блокатор у вигляді гребінки може встановлюватися в будь-якому місці стулки. При монтажі на верхню частину вікна така гребінка працює як обмежувач і при відкиданні стулки.


Якщо стулки розпашні, можна використовувати тросовий обмежувач, що вмонтовується зазвичай в середній або нижній частині вікна. Для повного відчинення вікна тросик від'єднується від відповідної частини пристрою за допомогою ключа. Зверніть увагу, що тросовий обмежувач можна встановити на будь-які стулки — як такі, що відчиняються досередини, так і назовні, а також на розсувні.


Порівнюючи різні замки і блокатори, вивчіть їх технічні характеристики. Наприклад, тросові обмежувачі витримують набагато більше навантаження, ніж пластикові гребінки, і, відповідно, можуть використовуватися з масивними стулками, наприклад, із балконними дверима.


На що звернути увагу при виборі замка


Надійність — обов'язкова вимога до будь-яких замків, і замки на вікна від дітей не виняток. На жаль якість таких виробів практично неможливо визначити «на око». Тому зверніть увагу на непрямі ознаки якості. Добротний виріб має:

  • якісну упаковку, на якій зазначений виробник і місце його знаходження;
  • детальну і вичерпну інструкцію зі встановлення;
  • все необхідне кріплення в комплекті;
  • гарантію.

Якщо ви плануєте заміну вікон, дитячі замки можна відразу ж включити до їхньої комплектації. Цей варіант зручний ще й тим, що компанії, які виготовляють вікна, використовують фурнітуру перевірених виробників, що гарантує її надійність і довговічність. Так, партнери VEKA встановлюють на свої вікна дитячі замки провідних європейських виробників.

У партнерів VEKA ви можете не тільки купити потрібну фурнітуру, а й замовити її встановлення. Втім, монтаж можна виконати і самостійно.


Як встановити замок від дітей своїми руками


Заміна ручки — нескладна операція, для якої вам знадобиться тільки викрутка:

  • відігніть краї декоративної накладки і поверніть її на 90 °, щоб отримати доступ до кріпильних гвинтів;
  • виверніть викруткою гвинти і зніміть ручку;
  • встановіть нову ручку на те ж місце і закріпіть.

У цьому відео ми наочно демонструємо, як і справді просто здійснити заміну, навіть якщо до цього ви ніколи цього не робили: 


Монтаж додаткового обмежувача або блокатора складніший. Крім викрутки, вам знадобиться дриль або шуруповерт із тонким свердлом:

  • до початку встановлення перевірте комплектність і працездатність обмежувального пристрою, вивчіть інструкцію із монтажу;
  • виберіть оптимальне місце для встановлення, переконайтеся, що користуватися обмежувачем буде зручно;
  • прикладіть пристрій до рами і розмітку отворів під шурупи;
  • зафіксуйте деталі обмежувача на стулці і рамі;
  • перевірте його працездатність.

Встановлення одного замку своїми руками займає не більше 10-15 хвилин: наступне відео демонструє, що це можливо, навіть якщо у цей час вас відволікають троє дітей.


Проте якщо у вас великий будинок, в якому вікон багато, доцільніше буде все ж таки доручити цю роботу фахівцям.

Ще статті про пластиковi вiкна