Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Як заміряти віконний отвір для установки пластикового вікна

27 квітня 2020

Як заміряти віконний отвір для установки пластикового вікнаДля виготовлення вікон необхідно знати розміри віконних отворів, в яких вони будуть встановлені. Найпростіше і надійне рішення — доручити вимір фахівцям. Тим більше що найчастіше вимір виконується безкоштовно — його вартість входить у вартість замовлення на виготовлення вікон.

Братися за самостійний вимір доцільно тільки у двох випадках:

1. Розміри отворів потрібні для попередньої оцінки вартості заміни вікон. 

2. Викликати замірника з якихось причин неможливо: наприклад, ви хочете замовити вікна для дачі, розташованій далеко від міста.
У цих випадках вимір доведеться робити самостійно. Далі докладно розповідається про те, як правильно заміряти вікна.

Важливість правильного виміру

Розмір вікна повинен відповідати розміру віконного отвору з допусками не більше 3-4 см — тільки тоді установка вікна не викликає ускладнень. При цьому вікно пропускає максимум світла і добре виглядає і на фасаді будинку, і з боку приміщення.

Якщо розмір вікна буде менше необхідного, при монтажі виникнуть проблеми. Як мінімум на герметизацію занадто великих проміжків між стіною і рамою піде багато піни, при цьому час її затвердіння теж збільшиться, монтаж вікон затягнеться. Монтаж підвіконь і обробка укосів також будуть утруднені. В крайньому разі віконний отвір доведеться звужувати, або замовляти інше вікно більшого розміру.
Набагато гірше, коли вікно виявляється більше отвору. Тут доведеться вибирати тільки з двох варіантів — розширювати отвір, що майже завжди недоцільно, а іноді просто неможливо, або виготовляти вікно потрібного розміру.

Зазвичай, заміряти вікно безпосередньо по зовнішньому периметру рами неможливо, тому що він прихований в стіні. Тому вимірюється та частина вікна, яку можна бачити, а потім отримані розміри збільшуються на деяку величину. Не маючи досвіду, не варто самостійно вводити ці поправки — зніміть видимі розміри, а обчислення доручіть фахівцю.

Послідовність виміру віконного отвору

Для виміру вам буде потрібна рулетка довжиною 3-5 метрів. Щоб не відволікатися, зробіть кілька ескізів: схематично покажіть на папері розрізи вікон і приготуйтеся записувати результати вимірювань. Якщо у вашій квартирі різні вікна, для кожного зробіть свій ескіз.
Існує два основних види отворів — з чвертю та без. Чверть — це виступ у віконному отворі, на який спирається рама. Ширина чверті дорівнює ¼ цегли і становить 5-6 см. Віконна рама заходить за виступ чверті на 2-3 см.
У більшості типових багатоквартирних будинків чверть розташовується з боку фасаду, при цьому вікно вставляється в отвір з приміщення. У нижній частині отвору чверть зазвичай не роблять, щоб вона не заважала встановити відлив. У будинках старої споруди чверті можуть розташовуватися інакше.
У дерев'яних стінах віконні отвори зазвичай прямі, і тоді вимір вікон дещо відрізняється.

Вимір віконного отвору з чвертю

Порівняйте ширину вікна з боку вулиці і з боку приміщення. Якщо з боку вулиці отвір вужче, майже напевно це означає, що вікно встановлено в отвір з чвертю. При цьому, зазвичай, рама заходить за чверть на 2-3 см з кожного боку.

Як заміряти віконний отвір для установки пластикового вікна 

Основні розміри, які необхідно зняти, наведені на малюнку. Зверніть увагу, що виміри проводяться як з боку вулиці, так і зсередини приміщення.

Оскільки укоси найчастіше робляться розгорнутими, під час вимірювання рулетку або вимірювальну стрічку розташовуйте якомога ближче до площини рами. Для більш точних результатів кожен розмір зніміть в декількох місцях: наприклад, висоту вікна виміряйте зліва, справа і в середині, потім отримані цифри усереднити.

Вимірювання починають з боку вулиці:

  • виміряйте і запишіть ширину отвору між чвертями;
  • виміряйте висоту вікна між відливом і верхньою чвертю;
  • виміряйте ширину відливу і його довжину (відлив повинен виступати на 30-40 мм за зовнішню площину стіни)

   Наступні виміри проводяться в приміщенні:

  • виміряйте ширину вікна між укосами;
  • виміряйте відстань між укосами в найширшому місці (в площині поверхні стіни);
  • виміряйте висоту вікна від підвіконня до верхнього укосу.

Оскільки пластикове вікно в глибину, зазвичай, менше, ніж дерев'яне, розміри підвіконня знімають з запасом. Це некритично, тому що підвіконня одрізається за місцем під час монтажу. Але необхідно врахувати різницю ширини рами старого і нового вікна. На цю величину ваше підвіконня стане ширше.

Усі розміри вкажіть на схемі, при необхідності запишіть пояснення.

Замір віконного отвору без чверті

Рівні отвори досить часто зустрічаються в цегляних будинках старої споруди. Через особливості конструкції в дерев'яних будинках також отвори вікон не мають чвертей. Іноді в будинках з колод або брусу перед виміром демонтують лиштви — завдяки цьому з'являється можливість виміряти віконний отвір безпосередньо.

З боку вулиці виміряйте:

  • ширину отвору між укосами;
  • висоту вікна між відливом і верхнім укосом;
  • ширину відливу (відлив повинен виступати на 30-40 мм за зовнішню площину стіни);

   З боку приміщення виміряйте:

  • ширину вікна між укосами;
  • відстань між укосами в найширшому місці (якщо укоси розгорнуті);
  • висоту вікна від підвіконня до верхнього укосу;
  • ширину і довжину підвіконня.

На аркуші паперу зробіть ескіз вікна, запишіть результати вимірів.

Висновок

Якщо ви вирішили самостійно зняти розміри вікон, максимально точно виміряйте всі відстані та акуратно запишіть отримані цифри на схемі. За потреби на цьому ж малюнку запишіть пояснення і коментарі. З цими записами приходьте оформляти замовлення до вибраного виробника вікон, наприклад, до одного з партнерів VEKA. На підставі ваших вимірів фахівець розрахує розміри вікна, допоможе вибрати оптимальну комплектацію, оформить замовлення.

Ще статті про пластиковi вiкна