Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Переваги пластикових (ПВХ) вікон перед дерев'яними

29 липня 2020

Переваги пластикових (ПВХ) вікон перед дерев'янимиПластикові вікна демонструють очевидні переваги перед дерев'яними вікнами попереднього покоління. Теплі, не продуваються, мають відмінну шумоізоляцію, не потребують складного обслуговування — не дивно, що вони стали широко використовуватися для заміни старих вікон і в новобудовах.

У новому поколінні дерев'яних вікон усунуто всі основні недоліки колишніх: тепер вікна не продуваються, їхні петлі і замки регулюються, замість простих стекол у них використовуються енергоефективні склопакети. Але чи зрівнялися дерев'яні вікна з пластиковими за характеристиками і іншим споживчим якостям?

Вплив температури і вологості

Полівінілхлорид — водостійкий матеріал, тому йому абсолютно байдуже до зміни вологості. А ось коефіцієнт термічного розширення у нього відносно високий. Тому, щоб геометричні розміри рам не змінювалися при коливаннях температури, до ПВХ-профіль встановлюють сталеві вкладиші, які компенсують зміну розмірів і надають профілям жорсткості і міцності.

Чистий полівінілхлорид руйнується під дією світла, але цю проблему теж вирішено. До складу ПВХ для віконного профілю додають світлостабілізатори, які обмежують руйнування матеріалу тонким поверхневим шаром.

Природна деревина є більш вразливою перед впливом дощу, сонця і коливаннями температури. Незахищена деревина реагує на коливання вологості зміною геометричних розмірів, причому величина цих змін розрізняється в напрямку вздовж і впоперек волокон. Для усунення цього ефекту рами виготовляють з клеєного бруса, в якому напрям волокон в сусідніх шарах деревини чергується — це покращує стабільність геометрії дерев'яних елементів вікна.

дерев'яний балкон

Крім того, дереву властиво із часом розсихатися — з деревини випаровуються смоли, що містяться в ній, і вона зменшується в об'ємі. Щоб уповільнити цей процес, дерев'яні деталі покривають захисними речовинами, наприклад, лаком.

З точки зору стійкості до атмосферних впливів, плюси пластикових вікон в порівнянні з дерев'яними очевидні.

Довговічність

Технологія виготовлення вікон із ПВХ з'явилася не так давно — в 1950-х. Вона за цей час значно вдосконалилася, і сучасні пластикові вікна сильно відрізняються від своїх попередників. Тим не менш, деякі з вікон середини минулого століття й досі знаходяться в експлуатації.

балкон з пластіковимі вікнами

Дерево використовується для віконних рам набагато довше. Є старовинні споруди, в яких вікна служать вже сотні років. Однак сучасні дерев'яні вікна мають дуже мало спільного зі старовинними, тому аргументувати їх довговічність посиланням на збережені десь дерев'яні вікна минулих століть некоректно.

вікна

Можна стверджувати, що і пластикові вікна, і вікна з дерева прослужать вам декілька десятиріч. Точніше термін служби назвати неможливо, тому що він залежить від умов експлуатації.

І тут варто порівняти ПВХ і дерево за складністю догляду. ПВХ не вимагає протягом терміну служби жодних спеціальних дій: поверхня рам очищається в межах регулярного необхідного догляду, і все. У той час як захисно-декоративне покриття дерев'яних рам необхідно періодично поновлювати: більшість рекомендацій стверджує, що це слід робити не рідше, ніж раз в 5 років. За дотримання цієї умови дерев'яні рами збережуть свої початкові характеристики і зовнішній вигляд.

пластикові вікна кольору дерева

У вас встановлене пластикове вікно? На нашому YouTube-каналі ми розповідаємо, як правильно доглядати за вікнами ПВХ: 


Пластикові вікна мають перевагу перед дерев'яними: вони не вимагають періодичного відновлення захисного покриття.

Теплоізоляція і шумозахист

Сумарні тепло- і звукоізоляційні характеристики вікна залежать від трьох складових:

  1. параметри склопакета;
  2. характеристики рам;
  3. якість монтажу.

За умови якісного монтажу і застосуванні однакових склопакетів теплоопір пластикових і дерев'яних вікон буде дещо відрізнятися.

кава на підвіконні

Теплозберігаючі властивості матеріалу характеризуються коефіцієнтом теплопровідності. Чим він менший, тим краща теплоізоляція. Ось ця величина для матеріалів, що розглядаються у статті:

  • полівінілхлорид — 0,19 Вт / м × ° C;
  • деревина м'яких порід (сосна, ялина) — 0,15 Вт / м × ° C;
  • деревина твердих порід (дуб) — 0,20 Вт / м × ° C

Однак порівнювати коефіцієнти теплопровідності полівінілхлориду та деревини, як це іноді роблять — помилка, і ось чому.

Теплопровідність — це характеристика самого матеріалу, а не виробленої з неї віконної рами. Рама з ПВХ-профілю, наприклад, — це складна конструкція, що має всередині сталеві армуючі вставки і кілька порожнин, заповнених повітрям.

склад пластикового вікна

Порівнювати слід теплоопір всього вікна зі склопакетом, а не матеріалів, з яких роблять рами. Теплоопір вікна залежить серед іншого від ширини і конструкції рами: в разі вікон ПВХ — від моделі профілю. За інших рівних умов ширший профіль має більший теплоопір, а отже його теплоізоляційні характеристики кращі.

Наводимо показники теплоопору деяких моделей профілю VEKA:

  • Softline (ширина профілю 70 мм) — 0,83 м²С / Вт;
  • Softline 82 — 1 м²С / Вт;
  • Artline (ширина профілю 82 мм) — 1 м²С / Вт.

Тобто ви можете вибрати пластикове вікно з більшою або меншою енергоефективністю. Якщо ви замовляєте дерев'яні вікна, такої можливості у вас немає. До речі, дізнатися про те, як позбутися тепловтрат для металопластикових вікон, ви можете тут.

Теплоопір дерев'яних рам теж залежить від декількох факторів: від породи деревини, з якої вони виготовлені, від їхньої товщини, кількості склеєних шарів тощо. Теплопровідність деревини залежить від породи дерева. Чим щільнішою є деревина, тим краща теплопровідність. Це означає, наприклад, що щільніший дуб зберігає тепло гірше, ніж менш щільна сосна. Всі ці нюанси ускладнюють вибір дерев'яних вікон.

Теплозберігаючі характеристики дерев'яних рам при порівняній товщині знаходяться на одному рівні з пластиковими або дещо гірше в середньому пластикові вікна тепліші.

Виготовлення вікон складної форми і можливості дизайну

Сучасні технології обробки деревини дозволяють згинати дерев'яні деталі. Якщо радіус вигину занадто малий, вигнуту деталь склеюють із коротких прямолінійних елементів і фрезерують для отримання потрібної форми. Можливості ПВХ для виготовлення вікон довільної форми майже необмежені і їх виготовлення є дешевшим.

заміський будинок з пластиковими вікнами

ПВХ-профіль ламінується плівками, що імітують як різні породи деревини, так і метал. Покупець може вибирати колір поверхні профілю та його фактуру з десятків варіантів. Дерев'яні вікна роблять лише з кількох порід деревини, тому вибір зовнішнього вигляду вікон набагато вужчий.


З точки зору дизайну, ПВХ-вікна мають перевагу: вони пропонують покупцеві вибір ширший, ніж дерев'яні.

Пожежна безпека

Полівінілхлорид не підтримує горіння: при потраплянні до вогню він обвуглюється, проте не горить. Деревина в протипожежному відношенні програє: навіть оброблена антипіренами, вона залишається легкозаймистим матеріалом.

За пожежною безпекою пластикові вікна кращі за дерев'яні.

Екологічність

ПВХ — матеріал повністю синтетичного походження. Однак і деревина, що використовується у віконних рамах, не може вважатися повністю натуральним матеріалом. Деталі при виготовленні склеюють синтетичними адгезивами, їхню поверхню покривають захисними лаками і фарбами, які також є продуктами хімічної промисловості.

Для споживача важливо те, що і дерев'яні вікна, і вікна з ПВХ проходять жорсткий санітарно-гігієнічний контроль та мають всі необхідні допуски і сертифікати, що дозволяють їхнє використання в житлових будинках.

Ціна

Ціна конкретного вікна залежить від його розмірів, характеристик склопакета, вартості профілю або бруса, використовуваного для рам, вартості фурнітури і аксесуарів. Тому загалом можна говорити тільки про середні ціни.

Пластикові вікна в середньому більш ніж в 2 рази дешевші за аналогічні дерев'яні.

Висновок

Для наочності всі висновки із цієї статті зведені до таблиці:

ПВХ-вікна

Дерев’яні вікна

Стійкість до атмосферних впливів

Дуже висока

Висока

Довговічність

Десятки років

Десятки років

Складність обслуговування

Низька

Середня

Тепло- та шумоізоляція

Висока

Висока

Дизайн

Великий вибір варіантів оздоблення

Кілька варіантів оздоблення

Пожежна безпека

Висока

Низька

Екологічність

У наявності всі гігієнічні допуски

У наявності всі гігієнічні допуски

Ціна

від 2,5–3 тис.грн. 

від 7 тис.грн.

За деякими споживчими якостями пластикові вікна мають переваги перед дерев'яними, за іншими вікна з цих матеріалів знаходяться на одному рівні. Вибір залишається за покупцем.

Ще статті про пластиковi вiкна