Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Як вибрати фурнітуру для пластикових вікон

20 липня 2020

Як вибрати фурнітуру для пластикових віконОдна з переваг пластикових вікон — зручність користування і функціональність. Вікно виготовляється на ваше замовлення, тому ви можете вибрати не тільки розмір вікна, його форму, кількість стулок, але й найбільш підходящий спосіб відчинення. Звісно, ви можете вибрати на свій смак зовнішній вигляд вікна — форму профілю і його колір, дизайн ручок. Механізми, які відповідають за відчинення вікна, ручки й деякі інші допоміжні пристрої і пристосування називають фурнітурою для пластикових вікон.

Класифікація фурнітури за способом відчинення

Стулки можуть відчинятися по-різному. Залежно від способу відчинення вони бувають:

  • розпашні, що повертаються на петлях навколо вертикальної осі;
  • відкидні, петлі яких розташовані горизонтально в нижній частині рами;
  • зсувні — при відчиненні вони зсуваються вбік, залишаючись у площині вікна.

Кожен із варіантів має свої переваги й особливості. Коротко про них розповімо.

Розпашні стулки

Це традиційний і звичний варіант. Залежно від розташування петель у фурнітурі пластикове вікно відчиняється вліво або вправо — потрібний напрямок вибирається при замовленні. Механізм розпашної стулки простий, надійний і тому довговічний. В експлуатації він вимагає мінімального обслуговування: його слід тримати в чистоті і зрідка змащувати. За розпашними вікнами дуже легко доглядати — скло зручно миється і з зовнішнього боку, і зсередини.

Як вибрати фурнітуру для пластикових вікон

Особливість розпашної стулки в тому, що, відчиняючись досередини приміщення, вона вимагає вільного простору. Щоби частково вирішити цю проблему, стулки роблять вузькими — радіус їхнього повороту менше, ніж у широких. Однак предмети, що стоять на підвіконні й меблі, встановлені ​​впритул до вікна будуть заважати їй відчинятися в будь-якому разі.

Щоби регулювати відчинення розпашної стулки під час провітрювання кімнати, під віконну ручку встановлюють гребінку. Не забудьте включити це приладдя до вашого замовлення.

Відкидні стулки

На відміну від розпашної стулки, петлі відкидної розташовані так, що стулка повертається навколо горизонтальної осі. Причому вона відчиняється не навстіж, а тільки лише на невеликий кут.

Відкидна фурнітура для ПВХ-вікна дуже зручна для провітрювання приміщення, особливо в холодну погоду: основна маса повітря надходить у кімнату через верхню частину вікна, де змішується з теплим внутрішнім повітрям — такий режим провітрювання є комфортнішим, ніж через прочинені розпашні стулки. Предмети, які стоять на підвіконні відкидній стулці практично не заважають.

Як вибрати фурнітуру для пластикових вікон

Виключно відкидних стулок, як правило, не роблять — натомість  їх обладнують поворотно-відкидним механізмом, що дозволяє відчиняти стулку двома способами: відкидати або розпахувати.

Зсувні стулки

Щоби відчинити таку стулку, її виводять на кілька сантиметрів із площини рами всередину приміщення, а потім відкочують у сторону, при цьому стулка на спеціальному підвісі переміщується в площині віконної рами.

Як вибрати фурнітуру для пластикових вікон

Оскільки при відчиненні стулки її вага повністю переноситься на механізм, до його конструкції й міцності пред’являють особливо жорсткі вимоги. Ось чому зсувні механізми є найдорожчими з перерахованих. З іншого боку, вони мають дві вагомих переваги:

  1. відчиненню стулок не заважають предмети, що стоять на підвіконні й розташовані поруч із вікном меблі, тому розсувні вікна рекомендуються для тісних приміщень;
  2. розсувні стулки можна робити широкими — до половини ширини вікна, завдяки цьому площа скління виходить найбільшою й досягається максимальне світлопропускання.

Скло розсувних стулок досить складно помити із зовнішнього боку.

Види фурнітури

Говорячи про види фурнітури для пластикових вікон, слід розрізняти звичайну фурнітуру і зламостійку. Для вікон більшості міських квартир у багатоповерхових будинках цілком достатньо звичайної фурнітури. Малоймовірно, що зловмисники будуть пробувати проникнути через вікно у квартиру, розташовану, наприклад, на шостому поверсі дванадцятиповерхового будинку. Тим не менш, ми рекомендуємо все ж таки замовляти вікна з мінімальним набором протизламних елементів, щоби вікно не можна було відчинити, просто штовхнувши стулку, або викруткою одним рухом.

Як вибрати фурнітуру для пластикових вікон

Інша річ квартири перших поверхів — їх обкрадають набагато частіше, і саме через вікно. Також зламостійка фурнітура є найкращою для вікон заміських будинків.

Як вибрати фурнітуру для пластикових вікон

Протизламна фурнітура сконструйована так, щоби не дозволити зловмиснику відчинити стулку. Для цього використовуються різні технічні рішення:

  • кількість запірних цапф у порівнянні зі звичайними запірними механізмами збільшено, а самі цапфи мають грибовидну форму, завдяки якій їх неможливо вивести із зачеплення з відповідною планкою;
  • всередині рами навпроти віконної ручки встановлюється бронепластина, що не дає змогу просвердлити отвір, через який можна було б повернути ручку ззовні;
  • на вікно ставляться ручки із замками, що не дозволяють відчинити вікно без ключа.

Як вибрати фурнітуру для пластикових вікон

Протизламну фурнітуру доповнюють удароміцними склопакетами та іншими елементами, що забезпечують захист будинку або квартири від проникнення крізь вікна. Як правило, ззовні вікна зі звичайною і протизламною фурнітурою не розрізняються.

Ще одним видом фурнітури є ригельні системи. Вони використовуються в якості протизламних замків із багатоточковим замиканням у вікнах і вхідних дверях.

Як вибрати фурнітуру для пластикових вікон

Варто також згадати про дитячі замки. Їхня мета — не дозволити дитині самостійно відчинити вікно. Такі замки і пристосування рекомендуються для вікон у дитячих кімнатах.

Як вибрати фурнітуру для пластикових вікон

Поради щодо вибору фурнітури

Не можна однозначно сказати, яка фурнітура для пластикових вікон є кращою. Перш ніж вибирати ручки й петлі, необхідно визначитися з вимогами до кожного вікна. Якщо, наприклад, вам потрібні вікна для встановлення в трикімнатній квартирі, зовсім необов’язково, щоб усі вони були укомплектовані однаково. Для кожного вікна можна задати індивідуальну конфігурацію.

  1. Залежно від розмірів вікна виберіть кількість стулок. Якщо у вас тісне приміщення, три вузьких стулки зручніші, ніж дві ширші. Не всі стулки обов’язково повинні відчинятися — одну або дві можна зробити глухими.
  2. Подумайте про те, чи будете ви провітрювати приміщення крізь вікно. Якщо вікна будинку виходять на жваву міську магістраль, шум і пил будуть проникати крізь відчинену стулку. У таких випадках кімнату провітрюють за допомогою брізерів або спеціальних вентиляційних каналів, у яких встановлені протипилові фільтри, а отже вибір поворотно-відкидної фурнітури для пластикових вікон буде недоцільним, можна обмежитися простими розпашними механізмами.
  3. Оцініть необхідність протизламної фурнітури до пластикових вікон: вона рекомендується для вікон перших і останніх поверхів і для заміських будинків.
  4. Якщо в будинку є малолітні діти, подумайте про встановлення дитячих замків або аналогічних пристроїв. Консультант допоможе вам вибрати оптимальне рішення.
  5. Розібравшись із механізмами, виберіть на свій смак колір і форму віконних ручок.

Як вибрати фурнітуру для пластикових вікон

Не забувайте про фурнітуру і під час стандартного догляду за вашими вікнами: як це зробити, ми розповіли у цьому відео:


Висновок

Фурнітура для вікон з профілю VEKA закуповується у європейських виробників, що спеціалізуються на такій продукції. Ви можете бути впевнені в її якості й довговічності. Це, однак, не означає, що ви можете вибрати для своїх вікон першу-ліпшу. Зрозуміло, ви можете довіритися консультантам і доручити їм вибір. Однак ніхто не знає ваших потреб краще за вас. Тільки ви можете підібрати для ваших нових вікон оптимальні варіанти фурнітури, і вони будуть тішити вас зручністю й зовнішнім виглядом.

Як вибрати фурнітуру для пластикових вікон

Ще статті про пластиковi вiкна