Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Як зняти стулку пластикового вікна

20 січня 2022

Як зняти стулку пластикового вікнаДля ремонту пластикового вікна, наприклад, для заміни зношених механізмів, може виникнути необхідність зняти стулку. Склопакет, що тріснув або втратив герметичність, не підлягає ремонту і його просто замінюють на аналогічний за розмірами. 

Про те, як зробити демонтаж стулки самостійно, читайте далі. Для заміни склопакета зняття стулки не потрібне.

Підготовчі роботи та необхідний інструментарій

Стулка вікна — предмет великогабаритний і досить важкий. Маса 1 м2 двокамерного склопакета становить 30 кг (за умови товщини склопакета 4 мм), а стулки — 35 кг. Щоб не пошкодити меблі в кімнаті і уникнути травм, до демонтажу стулки слід підготуватися:

  • звільніть біля вікна простір — відсуньте меблі, приберіть зайві речі;
  • підготуйте місце, куди ви поставите зняті стулки;
  • потрібні інструменти: викрутка, пасатижі, а для регулювання петель можуть знадобитися спеціальні інструменти.

Рекомендуємо знімати стулки з помічником, особливо якщо у вас немає досвіду в цій справі. Втім, навіть досвідченому фахівцю, все ж таки може знадобитися помічник. Працюйте в рукавичках і в зручному одязі, який не обмежує рухів.

Як зняти стулку пластикового вікна з петель

І поворотні стулки пластикових вікон, і поворотно-відкидні кріпляться до рами на двох завісах. Нижня завіса є шарнірно-закріпленим штифтом, на який надягнута стулка. Верхня завіса має штифт, навколо якого стулка повертається. Для зняття стулки цей штифт необхідно вийняти з завіси.

Як зняти стулку пластикового вікна

Відстань між верхнім укосом та завісою, як правило, дуже невелика, тому завіса сконструйована так, щоб штифт виймався вниз. Від випадання її утримує пружинний фіксатор.

Поворотні стулки та відкидні стулки фрамуги знімаються по-різному. Розглянемо кожен випадок докладніше.

Як зняти зі звичайного пластикового вікна поворотну стулку

Вам знадобиться викрутка, пасатижі ж — у крайньому випадку. Рекомендується працювати з помічником, особливо якщо стулка великих розмірів.

Як зняти стулку пластикового вікна

  1. Зніміть із завіс пластикові декоративні накладки.
  2. Поверніть ручку в режим відкидання, послабивши верхню групу завіс.
  3. Притримуючи стулку, натисніть зверху на штифт верхньої завісиі викруткою – він повинен вийти зі пружинного фіксатора та пересунутись вниз на кілька міліметрів. Якщо штифт не висувається, підніміть стулку, щоб зняти навантаження з верхньої групи завіс і спробуйте зрушити штифт вниз.
  4. Потягніть штифт за частину вниз і вийміть з завіси.
  5. Відкиньте верх стулки всередину приміщення, підніміть її та зніміть з нижнього штифта.

Як зняти стулку пластикового вікна

Як зняти стулку пластикового вікна

Установка стулки здійснюється у зворотній послідовності.

Якщо фрамуга відкидна

Механізм відкидної стулки фрамуги має у верхній частині обмежувач у вигляді вузької металевої пластини, що сполучає стулку з рамою. І тут додається кілька операцій.

Необхідно відкрити стулку та за допомогою викрутки зняти обмежувач зі штифта. Стулку слід відкривати у відкидному положенні. Тепер, залежно від типу завіс, можна зняти стулку, звільнивши штифти з завіс. 

Як своїми руками зняти склопакет

Якщо потрібна заміна склопакета в стулці – звертайтеся до фахівців. У глухій частині вікна заміну склопакета можете спробувати провести самостійно.

Склопакет є єдиною конструкцією: стекла з'єднані між собою через дистанційну рамку, тобто демонтується він повністю, а не стекла окремо.

У рамі склопакет утримується штапиками – пластиковими планками з ущільнювачами, розташованими по периметру. Штапики замикаються в паз рами по всьому периметру.

Щоб зняти штапик, його піддягають гострим лезом шпателя:

  1. важливо всі зняті деталі помічати, щоб під час збирання встановити їх на колишні місця;
  2. спочатку знімають вертикальні штапики – шпателем підтягніть штапик посередині рами, поступово зрушуючи його до середини склопакета, вивільняючи його з паза;
  3. притримуючи склопакет, зніміть горизонтальні штапики у верхній та нижній частині рами;
  4. акуратно вийміть склопакет з фальця рами.

Встановлюють склопакет у зворотній послідовності: вкладають його у фальц рами, фіксують верхнім штапиком, потім нижнім та в останню чергу вертикальними бічними.

Як зняти стулку пластикового вікна

Як зняти стулку пластикового вікна

Як зняти стулку пластикового вікна 

Важлива рекомендація

Як правило, стулки знімають для ремонту, заміни ущільнювача або фурнітури. Зняття стулки — перший і відповідальний етап роботи. Переконайтеся, що у вас є всі необхідні матеріали та інструменти, а головне – розуміння того, що і як ви робитимете.

Якщо ви не впевнені у своїх силах, доручіть ремонт та обслуговування вікон фахівцям: наприклад, звернувшись до спеціалізованої компанії у вашому місті. Контактні телефони партнерів VEKA ви знайдете на нашому сайті.

Ще статті про пластиковi вiкна