Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Віконний словник

11 травня 2018

Віконний словник

Віконні технології створили особливу мову і традиції вживання термінів. Спеціально вчити «віконний жаргон» споживачеві сенсу, напевно, немає. Але, щоб під час спілкування з фахівцями віконної компанії відчувати себе більш впевнено і щоб вам в результаті встановили саме те, що ви хочете, основними поняттями все ж краще володіти. Освоївши наведені нижче терміни, ви без проблем зможете пояснити співробітникові компанії, що вам необхідно, а також зрозумієте його пояснення. Цей розділ допоможе вам розібратися з незнайомими термінами і поняттями.

Армуючий профіль — сталевий підсилювальний елемент, розташований всередині ПВХ-профілю, що надає достатню жорсткість і міцність віконної конструкції, стійкість до вітрових навантажень. Якщо зовсім просто, то це деталь профілю, яка необхідна, щоб вікно або двері не «повело».

Багатогоступінчате (микрощілинне) провітрювання — зручна функція певних видів фурнітури, яке має можливість відкривати стулку вікна на різні рівні або на мінімальну відстань.

Відлив — плоский профіль, встановлюється зовні приміщення для обмеження можливості попадання опадів у віконні шви.

Декоративна накладка — накладний декоративний профіль, що наклеюється на скло або склопакет з внутрішньої і зовнішньої сторони і який створює несправжнє переплетіння (фальш-плетіння)

Дитячий замок — фурнітура пластикового вікна, ручка з ключем, який дозволяє нахиляти вікно, але не дає можливості його відкрити (для обмеження доступу дітей до відкритого вікна).

Дистанційна рамка — тонка порожниста рамка, що розташовується між склом склопакета пластикового вікна. Всередині дистанційної рамки знаходиться спеціальна речовина для поглинання вологи. 

Не тільки віконний профіль має камерність, її мають також склопакети. Якщо склопакет складається з трьох шарів скла, то відповідно всередині є дві повітряні камери та, він називається двокамерним. Цей проміжок між склом, заповнений повітрям або інертним газом, фіксується дистанційною рамкою на певній відстані. Рамка забезпечує однаковий проміжок між склом уздовж всього склопакету. 

Найбільш поширеними є дистанційні рамки, виготовлені з алюмінію, пластику, оцинкованої сталі.

Доводчик — пристрій, призначений для плавного закривання дверей і вікон.

Дренажні отвори — отвори і канали у віконних профілях, що сприяють відведенню води і вирівнювання тиску пари.

Засувка — механізм, за допомогою якого стулка тримається в закритому стані.

Імпост — горизонтальна або вертикальна перекладина, яка ділить вікно на частини з метою збільшення міцності або для декоративного оформлення. Залежно від імпоста, вікно може бути двостулковим, тристулковим.

Камери —

  1. в ПВХ-профілі: порожнини, утворені перегородками, які служать для розміщення армування і організації водовідведення;
  2. в склопакеті: порожнини між листами скла.

Віконний словник

Ламінований профіль — профіль, поверхня якого оброблена спеціальним матеріалом — ламінацією. Ламінація — процес нанесення на поверхню профілю спеціальної декоративної полімерної плівки. Буває одно- та двосторонньою. Інноваційним варіантом ламінації є технологія VEKA SPECTRAL, за допомогою якої створюється специфічна матова поверхня профілю.

Москітная сітка — спеціальна сітка, що захищає наші квартири не тільки від комарів, але і від квіткового пилку. Вона виготовляється із синтетичної тканини і кріпиться на алюмінієвий каркас.

Профіль — це пластикова частина вікна, погонний виріб із заданими геометричними параметрами, каркас, в який вставляється склопакет. Дуже часто плутають марку профілю і марку віконного виробника, вважаючи, наприклад, ніби вікна VEKA — це вікна, які виробляє німецька компанія VEKA. Ні, VEKA виробляє тільки профіль, але не вікна.

Віконний словник

ПСУС-стрічка (попередньо стиснута ущільнена стічка) — це спеціальна монтажна стрічка, яка використовується при створенні паропроникаємої гідроізоляції монтажного шва із зовнішньої сторони вікна.

Рама — нерухома частина вікна, яка кріпиться в отвір. Є опорним, основним елементом віконного блоку, в який навішується стулка зі склопакетом.

Сендвіч панель — це панель, виконана з ПВХ листів з прошарком з пінополіуретану для утеплення конструкції. Найчастіше вона використовується в нижній частині дверей балкону, є непрозорою частиною.

Стулка — рухома частина вікна (та частина, яка відкривається і закривається). За типами відкривання буває поворотною, поворотно-відкидною і фрамужною (тільки відкидна). Глуха стулка — така частин вікна не відчиняється. В цьому випадку склопакет встановлюється безпосередньо в раму.

Склопакет — світлопрозоре заповнення, яке встановлюється у віконний блок, але не саме вікно. Тому «пластикових» або «дерев'яних склопакетів» не буває. Склопакет робиться з декількох листів скла - двох (тоді він однокамерний) або трьох (тоді він двокамерний), а самі листи скла герметично з'єднуються за допомогою дистанційних рамок. Для кращої теплоізоляції всередину пакета може бути закачаний інертний газ — аргон або криптон.

Триплекс — багатошарове скло, створене зі склеєних спеціальним чином листів скла. Саме цей вид скла є самим ударостійким і надійним.

Ущільнювач — еластичні ущільнювальні профілі з високими ізоляційними властивостями для ущільнення місць примикання різних елементів віконної конструкції.

Фрамуга — стулковий елемент пластикового вікна, що має тільки відкидне відкривання, повертається навколо нижньої чи верхньої горизонтальної осі. Призначений для провітрювання приміщення.

Фурнітура — це весь набір деталей, необхідних для функціонування віконних стулок: відкриття, закриття, повороту і фіксація в обраному положенні.

Штапік — спеціальний профіль для кріплення світлопрозорого (склопакетів, сендвіч панелей) заповнення у віконних конструкціях.

Штульп — профіль, який жорстко закріплюється на стулку і забезпечує безімпостний притул.

Колір основи (профіль, пофарбований в масі) — власне колір віконного профілю, не тільки поверхні. Найпоширеніший варіант — білий. Інші варіанти — коричневий, сірий карамельний (світло-коричневий). Робиться це для того, щоб ламіноване вікно або вікно з поверхнею VEKA SPECTRAL виглядали більш гармонійно і оптично більш «цілісно».

Де замовити?


Ще статті про пластиковi вiкна