Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Як утеплити пластикові вікна на зиму – утеплення ззовні і всередині

18 серпня 2020

Як утеплити пластикові вікна на зиму – утеплення ззовні і всерединіРегулярне обслуговування пластикових вікон продовжує термін їхньої служби і підтримує в оптимальному стані. Профілактику за ефективністю і результатами можна порівняти з утепленням вікон.

Для чого потрібно утеплювати пластикові вікна

Вікна – один із основних шляхів тепловтрат в будь-якому будинку. Через вікна втрачається до 30% тепла. Ось чому справні вікна з хорошими теплозберігаючими характеристиками – це обов'язкова умова комфортного мікроклімату в приміщенні і низьких витрат на опалення. Ця стаття про те, як перевірити і утеплити пластикові вікна.

Чому дме з пластикових вікон: основні причини тепловтрат

З точки зору законів фізики, перенесення теплової енергії відбувається трьома способами:

1) за рахунок теплопровідності;

2) конвекцією;

3) за допомогою випромінювання.

Через вікна тепло може йти всіма трьома способами. Теплопровідність склопакета і віконної рами залежить від конструкції склопакета і профілю, з якого виготовлена ​​рама. Широкий ПВХ-профіль і багатокамерний склопакет мають меншу теплопровідність і тому зберігають тепло краще за вузький профіль і простий однокамерний склопакет.

Як утеплити пластикові вікна на зиму – утеплення ззовні і всередині

В процесі експлуатації теплоізоляційні властивості ПВХ-профілю і склопакета практично не змінюються. Однак характеристики вікна можуть істотно погіршитися через неправильний початковий монтаж. Наприклад, неякісне ущільнення периметра віконної рами рано чи пізно призведе до збільшення тепловтрат через укоси: в холодну пору року вони почнуть намокати від конденсату. У вологих стін теплопровідність набагато вища, ніж у сухих, тому не дивно, що в морози стіни біля вікон промерзають.

Конвекція – це перенесення тепла разом з речовиною. Якщо стулка вікна зачиняється недостатньо герметично, тепле повітря через шпарини виходить назовні, а замість нього в приміщення проникає холодне вуличне – як результат, із вікна дме.

За законами фізики будь-яке нагріте тіло випромінює невидимі теплові промені. Людина відчуває їх, а якщо приміщення заповнене цими променями нерівномірно, це сприймається як дискомфорт. Наприклад, дуже неприємно перебувати біля холодної стіни, навіть якщо температура в кімнаті цілком комфортна. У таких випадках теж кажуть, що від холодної стіни або від холодного вікна «дме», хоча ніякого руху повітря насправді немає.

Як виявити порушення герметичності

Стулки, що герметично зачиняються – одна з найважливіших вимог до справності вікон. Несправні або невідрегульовані запірні механізми – одна з найчастіших причин, чому стулка не зачиняється щільно і з пластикового вікна дме. Викривлення віконної рами теж призводить до того, що вікно втрачає герметичність, але така несправність зустрічається рідше.

Підручними засобами порушення герметичності вікон виявити не можна. У мережі можна зустріти рекомендацію затиснути між стулкою і рамою лист паперу – якщо при зачиненій стулці він не виймається, вікно буцімто герметичне. Проте фахівці не підтверджують дієвість такого способу перевірки герметичності. Тут потрібне спеціальне обладнання.

Чим утеплити пластикові вікна в домашніх умовах

Справні і відрегульовані пластикові вікна не потребують ніякого додаткового утеплення. Тому питання, винесене в підзаголовок, повинне стояти інакше: як своїми силами, не звертаючись за допомогою до фахівців, підтримувати вікно в справному стані.

Як утеплити пластикові вікна на зиму – утеплення ззовні і всередині

Догляд за ПВХ-вікном зводиться до наступних дій:

  • в процесі експлуатації не допускати пошкоджень вікна і прилеглих до нього ділянок стіни;
  • регулярно оглядати вікно, очищати його від забруднень, перевіряти роботу механізмів і змащувати їх;
  • стежити за станом ущільнювачів, своєчасно замінювати пошкоджені;
  • при необхідності регулювати щільність закривання стулок.

Якщо ж вікна зажадали не просто обслуговування, а ремонту, для нього будуть потрібні додаткові інструменти і матеріали. Що саме знадобиться для утеплення – залежить від характеру несправності. Поговоримо про це докладніше.

Найпоширеніші місця піддувань

Якщо з боку вікна вельми сильно дме, варто перевірити його стан і усунути виявлені проблеми. Перелік можливих несправностей пластикового вікна невеликий і в більшості випадків з ними можна справитися самостійно.

Заміна ущільнювача

ПВХ-вікна обладнуються двома або трьома контурами ущільнення, завдяки чому вони є дуже герметичними і не продуваються. Однак з часом ущільнювачі старіють і в якийсь момент їх доводиться міняти.

Відчиніть вікно і перевірте стан ущільнювачів по всьому периметру: розривів, тріщин і інших ушкоджень бути не повинно. Ущільнювач має легко м'ятися під пальцями і повністю відновлювати первинну форму. Якщо він засох, потріскався або виявився пошкодженим, його замінюють. Як самостійно та без особливих клопотів замінити ущільнювач, ви можете дізнатися із цього відео:


Нові ущільнювачі можна придбати, наприклад, у партнерів компанії VEKA. Зверніть увагу, що для них потрібен спеціальний клей. Самоклеючі ущільнювачі зі спіненої гуми для ПВХ-вікон не годяться.

Утеплення підвіконня

Простір під підвіконням під час встановлення вікна має бути заповнений монтажною піною без пустот. Велика ширина підвіконня ускладнює цю операцію, до того ж проконтролювати рівномірний розподіл піни у вузькому просторі дуже складно.

Якщо в піні залишаються порожнини, в них може почати накопичуватися конденсат, що руйнує піну. В результаті через кілька років після установки вікна з-під підвіконня починає дути.

Утеплити підвіконня можна самостійно. Для цього знадобиться монтажна піна і трохи гіпсової штукатурки:

  • розчистіть простір стіни від штукатурки безпосередньо під підвіконням на ширину 2-3 см; 
  • видаліть стару монтажну піну відповідним інструментом, наприклад, з допомогою невеликої дерев'яної рейки, дрібне сміття та пил можна прибрати пилососом; 
  • зволожіть поверхні водою з пульверизатора або обприскувача;
  • заповніть простір під підвіконням піною в кілька прийомів: за один раз наносьте шар піни 5-7 см, між шарами робіть паузу 10-15 хвилин для її розширення;
  • залиште піну для затвердіння на 24 години;
  • обріжте надлишки затверділої піни ножем, закрийте простір під підвіконням штукатуркою.

Регулювання запірного механізму

Якщо ущільнювачі в нормі, але стулка зачиняється нещільно, відрегулюйте притиск запірного механізму. Залежно від конструкції конкретного механізму в регулюванні можуть бути нюанси. У загальному випадку щільність зачинення стулки регулюється за допомогою декількох елементів:

  • поворотом ексцентриків на запірних цапфах;
  • регулюванням петель;
  • переміщенням на рамі відповідних планок, в які входять запірні цапфи.

Огляньте запірні механізми вашого вікна, знайдіть зазначені елементи і по черзі спробуйте змінити їх регулювання, перевіряючи, як змінюється щільність притиску стулки до рами. Для цього може знадобитися викрутка або шестигранник. А також не зайвою буде наша відеоінструкція:


Якщо сумніваєтеся в своїх силах, зверніться до фахівців. Наприклад, до сервісних інженерам партнерів VEKA в вашому місті.

Утеплення укосів

Старі дерев'яні вікна набагато товщі за пластикові. Ось чому після заміни вікон внутрішні укоси стають ширшими, і шлях для тепла зсередини приміщення назовні скорочується. Якщо взимку на схилах вздовж віконних рам з'являються вологі плями конденсату або навіть іній, такі укоси необхідно утеплювати. Найпростіше це зробити за допомогою пластикових сендвіч-панелей, спеціально призначених для оздоблення укосів.

Крім сендвіч-панелей, вам знадобиться герметик для закладення примикань пластикових укосів до рам і куточки, що закривають стики панелей з поверхнею стіни. Якщо поверхня штукатурки на укосах рівна і міцна, панелі закріплюють за допомогою клею «рідкі цвяхи».

Матеріали для утеплення укосів можна купити в спеціалізованих магазинах будматеріалів.

Утеплення відливів пластикових вікон

Самі по собі відливи не вимагають утеплення. Важливо, щоб відлив був добре закріплений, щоб не деренчав на вітрі і під нього не затікала дощова вода.

Перевірте примикання відливу до віконної рами і до стін. При необхідності очистіть поверхні від бруду і закладіть стики і щілини поліуретановим герметиком.

Як утеплити пластикові вікна на зиму

Як вже говорилося, спеціально утеплювати вікна не потрібно. Однак восени перед настанням зимових холодів слід перевірити стан вікна, справність запірних механізмів. Помічені несправності слід оперативно усунути, а механізм за необхідності відрегулювати. Та і вимити вікна перед сезоном холодів не завадить – як це зробити без шкоди для пластикових вікон, дивіться у нашому відео:


Роботи виконують як зсередини приміщення, так і ззовні. Огляньте вікно, перевірте стан примикань, роботу засувів тощо. Якщо ви виявите несправності, зафіксуйте їх. Залежно від їхньої складності, приготуйте необхідні матеріали та інструменти, щоб усунути несправності вікна своїми силами, або запросіть фахівця.

Як утеплити пластикові вікна ззовні

Ці роботи найкраще проводити в теплу суху і безвітряну погоду. Працювати з вікнами при сильному вітрі небезпечно!

Як утеплити пластикові вікна на зиму – утеплення ззовні і всередині

По черзі відчиніть всі стулки вікна:

  • огляньте віконну раму і периметр кожної стулки, видаліть сміття, пил, бруд;
  • перевірте цілісність і стан ущільнювачів: розривів, тріщин або інших пошкоджень бути не повинно – пошкоджені ущільнювачі слід замінити;
  • перевірте цілісність і надійність кріплення відливу і місця його примикання до стіни;
  • змастіть запірні механізми веретенним маслом або маслом для швейних машинок.

Внутрішнє утеплення пластикових вікон

Роботи всередині приміщення зручніше виконувати після завершення зовнішніх:

  • перевірте щільність зачинення стулок і роботу засувів: стулка повинна закриватися щільно, ручка повертатися до кінця без заїдань, при необхідності відрегулюйте механізми;
  • огляньте примикання укосів до віконної рами, тріщини закрийте поліуретановим герметиком;
  • якщо на укосах є виразні сліди конденсату, їх слід відремонтувати і утеплити;
  • огляньте підвіконня: перевірте примикання до рами і до укосів, проконтролюйте стан стіни під підвіконням, звернувши увагу на тріщини, цілісність штукатурки і можливі сліди конденсату.

Наведений перелік робіт можна зробити своїми силами, проте серйозні несправності можуть усунути лише фахівці. У будь-якому випадку обслуговування і ремонт пластикового вікна не варто відкладати на потім.

Якщо вам не вдалося самостійно усунути несправності, звертайтеся до наших фахівців в компанії-партнери VEKA в вашому місті.

Ще статті про пластиковi вiкна