Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Шпроси на вікнах — нові тенденції в дизайні вікон

26 березня 2020

Шпроси на вікнах — нові тенденції в дизайні віконПластикові вікна мають хороші характеристики та є доступні за ціною. Однак їхня велика популярність має і зворотній бік: вікна дуже схожі одне на одне. Тим часом є простий спосіб і прикрасити вікно, і надати йому індивідуальності — з допомогою шпросів. Нижче докладно розповідаємо про цей елемент вікон.

Що таке шпроси й навіщо вони потрібні

Шпроси — це конструктивні елементи вікна у вигляді решіток. Шпроси для вікон бувають конструктивними й декоративними. Конструктивні шпроси виконують роль сполучних елементів для стекол. Саме шпроси дозволяють засклити велике вікно невеликими стеклами.

Декоративні шпроси використовуються винятково з естетичною метою. Великі вікна виглядають як порожні прямокутники — щоби заповнити цю порожнечу й надати вікну більш декоративного вигляду, можна прикрасити вікно шпросами.

Значна перевага шпросів — велике розмаїття форм. Варіацій так багато, що буквально кожне вікно зі шпросами неповторне і відрізняється від інших. Можна вибирати кількість планок, їхній колір, ширину й довжину, розташування на склі, додавати й комбінувати між собою декоративні елементи. Не слід забувати, що замовник вибирає ще форму вікна, розміри й кількість стулок, оздоблення профілю тощо.

І все це лише трохи збільшує вартість виготовлення вікон. Ось чому популярність шпросів на вікнах зростає.

Види шпросів

Конструктивні шпроси зараз трапляються дуже рідко. Раніше виготовляти стекла великих розмірів не вміли, і шпроси дозволяли заповнити великі рами невеликими стеклами. Такі шпроси на вікнах були, по суті, частиною рами й разом із нею представляли собою несучу конструкцію для стекол.

Зараз проблеми із виготовленням великих стекол щезли. Принаймні для вікон, що встановлюються в житлових будинках, необхідності у конструктивних шпроси немає, тим паче вони тільки ускладнюють виготовлення вікна.

Конструктивно всі сучасні шпроси можна поділити на два види: ті, що встановлюються на склопакет ззовні — і всередині нього. Кожен із варіантів по-своєму цікавий і має свої особливості.

Шпроси на вікнах — нові тенденції в дизайні вікон

Зовнішні шпроси

Часто ці шпроси створюють так, щоби вони якомога точніше імітували традиційні дерев’яні вікна — вони ламінуються і виглядають як частина рами. Покупець може вибирати ширину планок, їхню форму, малюнок.

Шпроси на вікнах — нові тенденції в дизайні вікон

Внутрішні шпроси

Їхня максимальна товщина обмежена дистанцією між вікнами в склопакеті, ширина і форма може варіюватися. Внутрішні віконні шпроси встановлюються в склопакет під час його виготовлення, тому замінити їх можна тільки разом зі склопакетом. За формою шпроси в склопакеті ажурніші й витонченіші, ніж зовнішні. Дуже часто вони імітують метал — жовту латунь або срібло.

Шпроси на вікнах — нові тенденції в дизайні вікон

Зовнішні шпроси іноді називають венеціанськими, а внутрішні віденськими.

Таблиця допоможе вам порівняти різні види шпросів:

 

Внутрішні шпроси

Зовнішні шпроси

Особливості монтажу

Монтуються всередині склопакета під час його виготовлення.

Встановлюються поверх склопакета або наклеюються на скло. У деяких випадках шпроси можна додати до вже встановленого вікна.

Візуальний ефект

Тонкі і витончені лінії, у малюнку можуть бути завитки і вигнуті елементи, часто імітують метал.

Найчастіше прямі лінії, порівняно широкі, імітують дерев’яні планки.

Експлуатація

Шпроси в склопакетах ніяк не впливають на експлуатацію вікон і на догляд за ними.

Стекла зі шпросами не так зручно мити, як ті, що без них.

Переваги й недоліки вікон зі шпросами

Ціни на пластикові вікна зі шпросами вищі, ніж на звичайні, в середньому на 5–10%. Так як це декоративний елемент, на характеристики вікон, їхню надійність і довговічність шпроси практично не впливають.

Шпроси на вікнах — нові тенденції в дизайні вікон

Слід зазначити, що шпроси затінюють світловий потік і незначно (на 1–2%) зменшують світлопроникність вікон. Зате вони покращують звукоізоляційні характеристики — склопакет зі шпросами краще поглинає звуки й шум. Шпроси практично не впливають на теплоізоляційні властивості вікон.


Як підібрати шпроси на вікна

Основне у виборі шпросів — підібрати їх так, щоби вони гармонійно виглядали і з боку вулиці, і з приміщення. Якщо ви замовляєте вікна для квартири в багатоповерховому будинку, всю увагу можна приділити поєднанню шпросів з інтер’єром; вікна в заміському будинку або в котеджі повинні гармоніювати також і з фасадом будівлі.

Шпроси на вікнах — нові тенденції в дизайні вікон

Для вибору шпросів немає простих і однозначних рекомендацій:

  • якщо ви замовляєте вікна для котеджу або заміського будинку, доручіть вибір архітекторові або дизайнерові інтер’єрів;
  • перегляньте фотографії в каталогах, у журналах і на сайтах, присвячених дизайну та архітектурі, запозичте ідеї з них;
  • довіртеся своєму смаку й почуттю прекрасного;

  • Як у будь-якій творчості, тут важливо не перестаратися й мати почуття міри.

    Шпроси на вікнах — нові тенденції в дизайні вікон

    Догляд за вікнами, у яких використовуються шпроси

    Догляд за вікнами, на яких встановлені шпроси, практично не відрізняється від догляду за звичайними пластиковими вікнами:

    1.    Поверхню рам і стекол очищують із допомогою засобів для догляду за склом.

    2.    Механізми періодично, наприклад, раз на півроку змащують однією-двома краплями побутової оливи.

    3.    Ущільнювачі протирають вологою тканиною й обробляють засобами для гуми.

    Крім цього, вікна оглядають, перевіряють роботу замків, легкість зачинення стулок, очищують від сміття й пилу дренажні отвори для зливу дощової води. За необхідності регулюють петлі й замки.

    Шпроси на вікнах — нові тенденції в дизайні вікон

    ПВХ-вікна — це надійні й довговічні вироби, і віконні шпроси не впливають на термін їхньої служби. Щоби дізнатися про шпроси більше, звертайтеся до консультантів компанії VEKA і її партнерів.

Ще статті про пластиковi вiкна