Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Енергоефективність: як позбутися тепловтрат для металопластикових вікон

7 липня 2019

Енергоефективність: як позбутися тепловтрат для металопластикових вікон

Незважаючи на вищу вартість, споживачі все частіше віддають перевагу енергоефективним вікнам

Якісна теплоізоляція не лише забезпечує комфортний мікроклімат, але й мінімізує витрати на опалення взимку та кондиціонування влітку. Адже вікна — найймовірніший шлях до тепловтрат.

    Як відбуваються тепловтрати через вікно:

  1. Завдяки теплопровідності віконних конструкцій.
  2. Із допомогою інфрачервоного випромінювання.
  3. Перенос тепла разом із повітрям: холодне повітря ззовні потрапляє крізь вікно всередину; зі свого боку, тепле повітря витікає через щілини назовні.

Звідси можна сформулювати вимоги, які пред’являють до енергозберігаючих вікон:

  • Рама та склопакет повинні мати якнайменшу теплопровідність;
  • Шибки повинні максимально затримувати теплові інфрачервоні промені, не заважаючи при цьому видимому світлу (інакше витрати на освітлення лише зростуть);
  • Правильний монтаж вікна та ущільнення стулок повинні забезпечувати герметичність та виключити будь-які піддування та протяги.

Розглянемо, чим же, власне, вирізняється енергозберігаюче вікно.

Теплозберігаючі пластикові вікна

Багатокамерний ПВХ-профіль — один з основних компонентів енергоефективного вікна. Особливе значення має монтажна ширина профілю. Чим вона більша, тим кращі теплозберігаючі властивості профілю. Крім того, ширший профіль дозволяє встановити товщі багатокамерні склопакети з покращеними характеристиками. Так, ПВХ-профіль Softline 82 виробництва VEKA має високий показник теплового опору, і дозволяє використовувати склопакети товщиною до 52 мм.

Енергоефективність: як позбутися тепловтрат для металопластикових вікон

Багатокамерний склопакет із двома чи трьома камерами за своїми теплозберігаючими характеристиками значно перевершує прості однокамерні склопакети. Заповнення склопакету інертними газами, що мають низьку теплопровідність, а також напилення на поверхні скла спеціального шару, який відбиває інфрачервоні промені, ще більше посилюють теплозберігаючі властивості вікна.

Ущільнювачі та запірні елементи фурнітури забезпечують високу герметичність вікна. Довговічні ущільнювачі зі штучного каучуку не «дубіють» на морозі та гарантують непроникність вікна за будь-якого вітру та температури повітря.

Обладнання вікна системою мікропровітрювання також йде на користь теплозбереженню. Ця система забезпечує повітряний обмін при повністю зачинених стулках, та не дає приміщенню вихолодитися взимку чи нагрітися спекотним повітрям з вулиці влітку.

Монтаж вікна з дотриманням технології реалізує всі теплозберігаючі можливості вікна. Тут дрібниць немає. Дуже важливо, щоби під час монтажу використовувалися довговічні та ефективні ущільнювальні матеріали. Енергоефективність вікна підвищують також правильно встановлені відливи, підвіконня та відкоси. Неправильно встановлений відлив, наприклад, може призвести до намокання монтажної піни під час дощу. А теплоізоляційні характеристики вологої піни у декілька разів гірші, ніж у сухої.

Причини погіршення теплозберігаючих властивостей вікна

Із часом теплозберігаючі характеристики вікна погіршуються. Це відбувається, наприклад, коли ущільнювач втрачає пружність, петлі та замки зношуються, і вікно перестає зачинятися з колишньою герметичністю.

Крім того, пластикові вікна постійно вдосконалюються. Теплозберігаючі характеристики вікон, встановлених 15-20 та більше років тому, не відповідають багатьом сучасним вимогам. Власник будинку може не лише відновити, але й покращити характеристики вікон.

Розглянемо, що для цього можна зробити. Насамперед необхідно оцінити актуальний стан вікон.

Як оцінити стан вікна

Огляньте вікно зсередини та ззовні. Особливу увагу приділіть стану ущільнювачів, примиканню відкосів, як із внутрішнього боку, так і ззовні; перевірте відливи та підвіконня.

Установка отлива

За всім периметром вікна не повинно бути жодних пошкоджень ущільнюючих та герметизуючих матеріалів. Між віконною рамою та отвором не повинно бути жодної шпаринки, крізь які може затікати дощова вода та задувати вітер.

Підвіконня та відлив повинні міцно триматися на своїх місцях; відкоси мають бути рівними, без слідів намокання та плісняви.

Склопакет. Розбиті та подряпані шибки підлягають безумовній заміні. Якщо склопакет пітніє зсередини, це означає, що він втратив герметичність і його слід міняти. Перевірте, щоб гумовий ущільнювач штапика прилягав до скла за всім периметром.

Энергоэффективность: устранение теплопотерь для металлопластиковых оконЕнергоефективність: як позбутися тепловтрат для металопластикових вікон

Відкрийте та закрийте стулки вікна. Коли стулки рухаються, жодних заклинювань чи перекосів бути не повинно. Якщо вони є — отже, стулки провиснули в результаті зносу петель чи деформації профілю. Ручки повинні повертатися повністю та без зусиль.

Перевірте щільність закривання вікна. 

Огляньте гумовий ущільнювач стулок за всім периметром: він повинен бути однакової форми, без тріщин та розшарувань, легко зминатися пальцями й одразу ж відновлювати початкову форму.

Якщо ви не помітили жодних дефектів, отже, з вашим вікном все гаразд. Протріть м’якою вологою ганчіркою раму та стулки, змастіть запірні елементи та петлі замка однією-двома краплинами будь-якої машинної оливи, ущільнювач обробіть спеціальним засобом для гумових ущільнювачів, який можна придбати, наприклад, у будь-якому магазині з продажу автозапчастин.

Якщо ж ви помітили якісь із проблем, що були перераховані вище, то знадобиться ремонт, аби відновити енергоефективність вікон.

Ремонт та утеплення пластикових вікон

Якщо, оглянувши вікно, ви не виявили жодних проблем, але бажаєте утеплити вікно та радикально підвищити його теплоізолюючі властивості, ви можете:

  • наклеїти на скло плівку, що відбиває інфрачервоні промені;
  • замінити склопакет на інший із покращеними характеристиками: наприклад, однокамерний замінити на двокамерний.

Ремонт вікна складається з таких етапів:

  1. Видаліть пошкоджені ущільнювальні матеріали — монтажну піну, герметик тощо. Заповніть шви свіжою піною, після її затвердіння зріжте залишки та додатково покрийте її шаром атмосферостійкого поліуретанового герметика.
  2. Закріпіть відливи, за необхідності, замініть їх новими. Місця прилягань, крізь які під відлив може підтікати дощова вода, закрийте тим самим поліуретановим герметиком.
  3. Ущільнювачі стулок, що потріскалися, втратили еластичність та/або просто є пошкодженими — замініть на нові.
  4. Відрегулюйте замки та петлі, щоб стулки вікна відкривалися та закривалися без заїдань. Замініть зношені та пошкоджені механізми. Проконтролюйте, що стулки закриваються щільно.
  5. Якщо на внутрішніх відкосах є сліди намокання та промерзання, їх слід розкрити, видалити непридатну монтажну піну та заповнити шви новою. Доцільним буде не обмежуватися напівмірами, а виконати цю операцію за всім периметром вікна. Піну, що висохла, підрівнюють ножом та захищають самоклеючою пароізоляційною стрічкою, яка захищає піну від зволоження конденсатом з боку приміщення. Наступний крок — відновити відкоси. Зручніше за все використовувати для цього спеціальні сендвіч-панелі.

Необхідні для ремонту запасні частини можна придбати у партнерів компанії VEKA. Там же можна замовити виготовлення нових склопакетів. Крім того, ви можете доручити ремонт та обслуговування вікон фахівцям.

Ще статті про пластиковi вiкна