Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Що таке євровікна?

19 травня 2020

Что такое евроокна Євровікна — це продуманість конструкції й гарні експлуатаційні характеристики. Коли говорять про євровікна, мають на увазі пластикові вікна, що відрізняються від старих дерев’яних вікон за всіма параметрами. Металопластикові вікна:

  • мають теплоізоляційні характеристики на рівні сучасних вимог до енергоефективності будівель;
  • невибагливі в експлуатації, надійні й довговічні;
  • гармонійно виглядають на фасаді будівлі і вписуються до будь-якого інтер’єру;
  • обладнуються додатковими пристроями, що забезпечують комфорт, безпеку і зручність користування вікном.

Ця стаття розповість вам усе про пластикові вікна — від А до Я.

Відмінності між пластиковими й дерев’яними вікнами

Щоби зрозуміти, у чому полягають відмінності між сучасними металопластиковими вікнами та їхніми дерев’яними попередниками й побачити всі плюси й мінуси, слід зіставити їхні споживчі властивості.

Старое деревянное окно

Таблиця:

Порівняння дерев’яних і пластикових вікон

Пластикові вікна

Дерев’яні вікна

Особливості конструкції

Багатокамерний склопакет у рамах із ПВХ-профілю.

Стекла в дерев’яних рамах.

Теплоізоляційні характеристики

Високі: за рахунок використання багатокамерного склопакету та кількох контурів ущільнення.

Низькі: подвійне заскління не забезпечує відповідно до вимог норм теплоізоляцію, стулки зачиняються недостатньо щільно, у процесі експлуатації з’являються шпарини.

Світлопропускання

Максимальний просвіт за рахунок невеликої ширини ПВХ-профілю.

Ширина дерев’яних рам більша, ніж у ПВХ-профілю, віконний просвіт менший.

Дизайн

Широкі можливості дизайну: можна вибирати колір профілю, форму вікна, кількість стулок, додаткові декоративні елементи.

Можливості для дизайну обмежені.

Додаткове обладнання

Вбудовані в склопакет жалюзі, антимоскітні сітки, протизламна фурнітура, пристрої для мікропровітрювання тощо.

Відсутнє.

Строк служби

До 50 років.

Близько 20 років. За цей час деревина розсихається, що призводить до різкого погіршення характеристик вікна.

Догляд та експлуатація

Просте очищення поверхні профілю та стекол, періодичне змащення механізмів.

Регулярна потреба у фарбуванні рам. На зиму вікна доводиться утеплювати.

Ремонтопридатність

Усі частини вікна, крім рами, можна за необхідності легко замінити без погіршення властивостей вікна та його зовнішнього виду.

Ремонт трудомісткий, відремонтоване вікно часто виглядає гірше нового, рами, що розсохлися — не є ремонтопридатними.

Як роблять пластикові вікна

Виготовлення пластикових вікон — складний процес, що включає в себе безліч операцій.

1. Виготовлення ПВХ-профілю

Как делают профиль

В екструзійних верстатах на заводах VEKA гранульований полівінілхлорид розігрівається до температури 80–120 ° С. Розплавлена ​​маса проходить через фільєру (частина екструзійного верстата), яка формує профіль. Після охолодження профіль маркується й оклеюється захисною плівкою. Щоби гарантувати відповідність профілю вимогам стандартів, усі процеси ретельно контролюються.

2. Виготовлення рам і стулок за розмірами замовника

Как делают окна: нарезка профиля и изготовление рам

Партнери VEKA отримують готовий профіль, з якого виготовляють у своїх цехах вікна й комплектують їх відповідно до вимог покупця:

  • профіль нарізається на заготовки потрібної довжини;
  • всередину монтуються армуючі вкладиші з оцинкованої сталі, які надають вікну необхідної жорсткості та стабільності розмірів;
  • заготовки зварюються: на сучасному обладнанні для забезпечення необхідної точності всі чотири кути рами зварюються одночасно;
  • в профілі прорізаються отвори для фурнітури.

3. Виготовлення склопакета

Как делают окна: изготовление стеклопакета

Стекла вибраного замовником сорту нарізаються на заготовки потрібного розміру. Потім два або три стекла розділяються дистанційними вставками і склеюються. Утворені між стеклами камери заповнюються висушеним повітрям або аргоном, після чого склопакет остаточно герметизується.

4. Збирання вікна

У стулки й рами вкочується ущільнювач, встановлюються механізми, фурнітура і склопакет. Готове вікно за необхідності частково розбирається й упаковується для перевезення покупцеві.

5. Монтаж

На заключному етапі вікно монтується на своє місце. Дуже важливо дотримуватися технології монтажу: неправильна установка може звести нанівець усі переваги вікна і скоротити термін його служби.

Как делают окна: монтаж и проверка всех функций

Типи пластикових вікон

Із ПВХ-профілю можна виготовити вікна будь-якої необхідної покупцеві конфігурації.

Розмір і форма вікон можуть бути практично будь-якими, аж до круглих, овальних і трикутних. За вибором покупця вікна виготовлять із кольорового ламінованого ПВХ-профілю,водночас усередині приміщення й зовні будинку вікна можуть бути різного кольору.

Разная форма окон

Кількість стулок і їхній розмір вибирає покупець. У квартирах найчастіше встановлюють двох- і тристулкові вікна. За способом відчинення стулки бувають глухі (не відчиняються), розпашні, поворотно-відкидні і зсувні. Кожен із них по-своєму зручний.

Компанія VEKA випускає кілька профільних систем. Вони відрізняються шириною, монтажною глибиною, формою профілю. Чим ширший профіль, тим кращі його енергозберігаючі властивості. При описі профілю прийнято вказувати кількість внутрішніх камер: чим їх більше, тим профіль ширший.

Широкий профиль

Ширший профіль дає змогу встановлювати до вікон широкий склопакет, який є ефективнішим із погляду теплоізоляції. Згідно з існуючими нормами, для житлових будинків постійного проживання повинні використовуватися двокамерні склопакети з енергозберігаючим склом. У будинках для сезонного проживання, наприклад, на дачах, можна встановлювати вікна з однокамерними склопакетами. Неопалювані приміщення обладнуються вікнами з одинарним склінням.

Використання в склопакеті стекол із напиленням оксиду металу й заповнення його аргоном ще більше підвищує його теплоізоляційні властивості. Енергозберігаючі пластикові вікна виготовляються із широкого ПВХ-профілю, що відрізняється максимальною теплоізоляцією; у них використовується двокамерний склопакет, заповнений інертним газом.

Вікна комплектуються різноманітною фурнітурою. Можна вибирати не тільки колір і форму ручок, а й параметри механізмів і замків. У вікнах на перших поверхах і в заміських будинках доцільно використовувати протизламні механізми; у вікна для дитячої кімнати встановлюються замки безпеки, які дитина не зможе відчинити самостійно.

Додаткове обладнання — сітки від комах, протисонячні жалюзі тощо — робить життя мешканців будинку ще комфортнішим.

З чого складається пластикове вікно

Покупцеві корисно розуміти загалом те, з чого складається пластикове вікно: це допоможе йому вибрати для себе оптимальний варіант комплектації і проконтролювати правильність монтажу.

Під час монтажу рама встановлюється до віконного отвору, проміжок між рамою і стіною заповнюється монтажною піною. Поверхня піни повинна бути захищена від сонячного світла і води, які її руйнують: для цього примикання рами до відкосів закладаються герметиком, а в нижній частині вікна встановлюється відлив.

Двостулкове вікно може бути з імпостом або без нього. Імпост — це вертикальна проміжна опора для стулок, розташована між ними. Якщо ви плануєте відчиняти обидві стулки вікна одночасно й хочете, щоб імпост вам не заважав, замовляйте вікно без імпоста. У цьому випадку замість нього використовується інша деталь — штульп.

Склопакет фіксується в стулці або в рамі штапіком.

Що таке відкоси

Товщина стіни набагато більша за товщину віконної рами. Тому після установки вікон торець віконного прорізу оздоблюють. Традиційний спосіб — вирівняти його штукатуркою, пошпаклювати й пофарбувати. Ця робота відніме чимало часу, і щоб отримати гарний результат, варто запросити кваліфікованого маляра-штукатура.

Більш практичний варіант — обробити відкоси пластиком під час встановлення вікон. Для цього використовуються спеціальні сендвіч-панелі з ПВХ. Вони не тільки надають відкосам завершеного вигляду, але також приховують кріпильні елементи, захищають монтажні шви від пошкоджень, утеплюють сполучення віконної рами зі стіною й запобігають промерзанню відкосів.

Зовнішній вигляд пластикових відкосів поєднується з ПВХ-профілем, і вікно виглядає єдиним цілим.

Типи профілів пластикових вікон

Вікна встановлюються в різних приміщеннях і до них пред’являються різні вимоги. Щоби для кожного завдання можна було підібрати оптимальне рішення, випускаються різні типи профілю для пластикових вікон:

ПВХ-профиль для порталов и панорамного остекления

Для вікон компанія VEKA випускає кілька моделей профілю. Вони відрізняються тепло- і звукоізоляційними характеристиками, монтажною шириною, варіантами додаткового оздоблення і, звісно, вартістю.

Типи фурнітури пластикових вікон

Покупець може вибирати тип фурнітури пластикових вікон. Під фурнітурою маються на увазі ручки, петлі та запірні механізми, які встановлюються у вікна при виготовленні.

Фурнитура

Фурнітура забезпечує той чи інший спосіб відчинення стулки — відкидання, розпахування або обидві ці можливості. Спеціальні дитячі замки дають змогу відчинити вікно для провітрювання, але не дають прочинити стулку навстіж, не дозволяючи дитині випадково випасти з вікна.

Окремо слід згадати про протизламну фурнітуру. Вона не дозволяє зловмисникам проникнути до будинку крізь вікно: запірні цапфи грибоподібної форми, броненакладки від висвердлювання й інші технічні рішення використовуються в механізмах, рекомендованих для вікон заміських будинків і для квартир, розташованих на перших поверхах.

Зовнішній вигляд віконних ручок підбирається під стиль інтер’єру: безліч форм і кольорів на вибір.

Фурнітура, що встановлюється на вікна з ПВХ-профілю VEKA, закуповується в провідних європейських виробників і відрізняється надійністю і тривалим терміном служби.

Типи ущільнювачів для пластикових вікон

Герметичність і непродувність вікон забезпечують ущільнювачі. Для їх виготовлення вибираються матеріали, здатні зберігати еластичність у широкому діапазоні температур, наприклад, штучний каучук. Вони стійкі до вологості, ультрафіолетових променів, довговічні.

А також їх легко замінити самостійно: як саме, дивіться у тематичному відео.


Для більшої герметичності стулки мають два або три контури ущільнення. Різні моделі профілю можуть комплектуватися ущільнювачами різного кольору. При замовленні вікон покупець може на свій смак вибрати колір із декількох варіантів.

Догляд за євровікнами

Пластикові вікна виготовляються з дуже довговічних матеріалів. Тому догляд за євровікнами мінімальний, але нехтувати ним не можна. Його досить проводити раз на півроку: навесні і восени. Фахівці VEKA рекомендують:

  1. Протріть поверхні рам і стекол зсередини та ззовні м’якою тканиною. Можна використовувати побутові миючі засоби для скла.
  2. За необхідності прочистіть отвори для стоку дощової води в нижній частині рам, видаліть сміття і вуличний пил.
  3. Змастіть запірні механізми однією-двома краплями побутового мастила (машинної оливи).
  4. Обробіть ущільнювачі засобом для гумових ущільнювачів. Його можна купити в магазині автозапчастин.
  5. Перевірте, як зачиняються стулки: вони не повинні чіплятися за рами, ручки мають повертатися без зусиль до кінця. За необхідності відрегулюйте петлі та запірні механізми самостійно або запросіть фахівця.

Та обов'язково перегляньте це відео з нашого офіційного YouTube-каналу:


Правильний монтаж

Неправильний монтаж може звести всі переваги пластикових вікон нанівець, а в гіршому випадку — зіпсувати їх. Прослідкуйте, як монтажники будуть встановлювати ваші вікна і зверніть увагу на ключові моменти:

  1. Проріз ретельно очищають від залишків старих ущільнювачів. Сколи й діри необхідно заштукатурити.
  2. По периметру рами із зовнішнього боку наклеюється герметизуюча стрічка ПСУС (попередньо стиснута ущільнювальна стрічка) — вона забезпечить герметичне сполучення вікна зі стіною будівлі.
  3. Рама пластикового вікна вирівнюється за рівнем і фіксується в отворі за допомогою анкерних пластин.
  4. Проміжок між стіною й рамою заповнюється монтажною піною. Після її затвердіння поверхню піни зовні заклеюється гідроізоляційною стрічкою, а з боку приміщення пароізоляційною стрічкою.
  5. Встановлюються відлив, підвіконня і відкоси.

Висновок

Пластикові вікна перевершують своїх дерев’яних попередників за всіма параметрами:

  • їхні звуко- і теплоізоляційні характеристики кращі;
  • ПВХ-вікна довговічніші, в експлуатації вимагають мінімального обслуговування;
  • оптимальна конфігурація вікна підбирається для кожного конкретного місця установки;
  • існують широкі можливості для дизайну — можна вибирати колір рам, використовувати різні декоративні елементи;
  • за бажанням покупця вікно може комплектуватися додатковими пристроями — жалюзі, сітками від комах і т. ін.

Щоби замовити вікно оптимальної конфігурації, покупцеві корисно знати, які вікна бувають і в чому їхня відмінність. Консультанти компанії VEKA допоможуть розібратися у всіх питаннях.

Ще статті про пластиковi вiкна