Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Що таке ПВХ. Переваги і недоліки

17 жовтня 2019

Профіль VEKA Softline 82 у розрізі

Компанія VEKA виробляє ПВХ-профіль. А що таке ПВХ? Розшифровка цієї абревіатури звучить як «полівінілхлорид». У цієї речовини є також безліч інших назв — поліхлорвініл, вініл, вестоліт, хосталіт, віннол тощо.

Із назви зрозуміло, що полівінілхлорид є полімером вінілхлориду, безбарвного газу, одержуваного з ацетилену. Вінілхлорид є фігурантом списку «100 найважливіших хімічних сполук»; його виробництво входить до десятки найбільш об'ємних виробництв органічного синтезу, майже весь вінілхлорид переробляється в ПВХ.

Полівінілхлорид: трохи історії

Вінілхлорид був відкритий французьким хіміком Анрі Віктором Реньо в 1835 році. А в 1872 році німецький хімік Ойген Бауман відкрив ПВХ: він утворився під дією світла в розчині, що випадково було залишено на підвіконні. Через кілька десятиліть був розроблений метод промислового синтезу полівінілхлориду — в 1912 році німець Фріц Клатте отримав перший патент на технологію виробництва ПВХ. У 30-х роках минулого сторіччя в Німеччині почалося його промислове виробництво.

Особливо широко ПВХ почав застосовуватися після Другої Світової війни. Наразі матеріали ПВХ використовуються для виготовлення найрізноманітніших речей: посуду, труб, електричної ізоляції тощо. Між іншим, з полівінілхлориду виробляються пластикові вікна.

Зварювання профільних заготовок для віконних рам із ПВХ-профілю VEKA

ПВХ: що це за матеріал

За будовою ПВХ є практично аморфним полімером. Електронегативний хлор у складі полімерного ланцюжка обумовлює велику силу міжмолекулярного зчеплення. Це знаходить своє відображення в фізико-хімічних властивостях ПВХ — високій міцності, хімічній стійкості, негорючості (ПВХ не підтримує горіння).

Полівінілхлорид — це універсальний полімер. Залежно від способу отримання та рецептури, з нього виходить широкий асортимент пластиків: жорстких, м'яких, прозорих і непрозорих, що експлуатуються в інтервалі температур від -80 до + 90-110° С.

ПВХ як матеріал може синтезуватися різними методами. Сировина для синтезу — це на 57% хлор, який є на Землі практично в необмеженій кількості в складі кухарської солі, і на 43% —продукти нафтопереробки.

Переваги ПВХ

Завдяки своїм властивостям полівінілхлорид використовується як конструкційний матеріал. Переваги використання ПВХ в цій якості:

  • висока механічна міцність;
  • стійкість до механічного стирання;
  • невелике відносне подовження;
  • водостійкість;
  • стійкість до лугів, кислот, мінеральних олив, розчинів солей тощо;
  • хороші електроізоляційні властивості;
  • стійкість до низьких температур.

Недоліки ПВХ

Недоліки ПВХ-матеріалів відносні, і проявляються вони лише у порівнянні з іншими матеріалами. Наприклад, в якості матеріалу для виготовлення віконних рам у ПВХ в порівнянні з деревиною є кілька недоліків:

  • під дією сонячного світла відбувається фотодеструкція ПВХ — матеріал поступово втрачає еластичність і міцність;
  • у матеріалу більш висока щільність, ніж у деревини, тому він важчий;
  • невисокий модуль пружності ПВХ призводить до того, що вироби з нього деформуються під дією навантажень.

Проте ці недоліки матеріалу є несуттєвими, адже розроблені ефективні способи їх компенсації. Так, введення в матеріал спеціальних світлостабілізаторов обмежує фотодеструкцію тонким поверхневим шаром близько 0,05 мм, що практично ніяк не впливає на характеристики і довговічність виробу.

Армувальні вставки

Для зменшення маси виробів і додаткового поліпшення теплоізоляційних властивостей профіль виготовляється порожнистим, його внутрішній об’єм поділяється перегородками на кілька ізольованих повітряних камер. Невисока жорсткість матеріалу компенсується за допомогою металевих армуючих вкладок. Ці технічні рішення використані в профілях, вироблених компанією VEKA.

Сфера застосування ПВХ надзвичайно широка: серед пластмас він займає друге після поліетилену місце за популярністю. З нього виготовляються:

  • віконні рами і дверні коробки;
  • електрична ізоляція;
  • різні труби і шланги, в тому числі для використання в медицині;
  • трубопровідні та сантехнічні фітинги;
  • м'які і жорсткі оздоблювальні матеріали — декоративні панелі, лінолеум, шпалери тощо;
  • посуд;
  • упаковка;
  • і багато іншого.

ПВХ і навколишнє середовище

Про вплив полівінілхлориду на людину і навколишнє середовище дуже багато суперечливої ​​інформації.

Найчастіше ПВХ пред'являють претензії через те, що він містить у своєму складі солі свинцю, що додаються до ПВХ-профілю для віконних рам в якості стабілізатора. Справа, однак, в тому, що він знаходиться в ПВХ у поєднанні з іншими хімічними елементами і тому має зовсім інші властивості, ніж токсичний металевий свинець або його водорозчинні сполуки.

Сполуки свинцю дуже поширені і входять до хімічного складу багатьох звичних речей. В якості прикладу можна навести кришталь: у ньому міститься більше 24% оксиду свинцю, і саме завдяки йому посуд із кришталю так красиво виграває на світлі. Таким же чином сполуки свинцю в хімічному складі ПВХ-профілю інертні і безпечні для людини.

З точки зору екології, ПВХ володіє декількома позитивними властивостями:

  • полівінілхлорид хімічно інертний і дуже стабільний, завдяки чому до повітря не виділяються шкідливі речовини;
  • вироби з ПВХ довговічні, що сприяє скороченню кількості сміття, виробленого людиною;
  • ПВХ підлягає вторинній переробці.

Про екологічну безпеку ПВХ говорить ще і той факт, що його використання не заборонено в жодній країні світу.

Пластикові вікна: «шкода» і користь

Що таке ПВХ-вікно або ж, як його ще часто називають, пластикове/металопластикове? Це вікно, рама і стулки, які виготовлені не з дерева або алюмінію, а з ПВХ-профілю. Такі вікна стали широко поширені завдяки поєднанню низької ціни, хороших характеристик і довговічності.

Енергоефективне вікно з профілю VEKA Softline 82

Чи завдають пластикові вікна будь-якої шкоди здоров'ю? Навколо цього питання існує багато міфів, деякі з яких породжені елементарним браком інформації.

Наприклад, іноді шкоду пластикових вікон вбачають в тому, що вони «погіршують повітря» в будинку. Так, дуже часто після заміни старих дерев'яних вікон на пластикові в будинку або квартирі псується мікроклімат: підвищується вологість, виникає задуха тощо. Звинувачують у цьому пластикові вікна.

Насправді за мікроклімат відповідає система вентиляції. У старих будинках вона, як правило, не працює. Поки в оселі стояли старі дерев'яні вікна, повітря в приміщенні так-сяк оновлювалося крізь щілини в рамах. А що таке ПВХ-вікна? Це герметичні пластикові конструкції, що такий повітрообмін повністю виключають, і, як наслідок, коли вентиляція не працює, повітря в приміщенні застоюється, перенасичується вологою і вуглекислим газом. Фахівці компанії VEKA рекомендують в таких випадках обладнувати вікна пристроями для мікропровітрювання, які поліпшують повітрообмін і мікроклімат в приміщенні.

Висновок

Пластикові вікна шкоди здоров'ю самі по собі не завдають. Полівінілхлорид — хімічно інертний і дуже стабільний матеріал, гігієнічний і пожежобезпечний. Виробництво ПВХ-профілю сертифіковане і відповідає міжнародним і національним стандартам безпеки.

Мільйони покупців вже замовили і встановили в своїх будинках вікна з ПВХ-профілю. Зробіть це і ви!

Ще статті про пластиковi вiкна