Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Тенденції розвитку та історія віконних ПВХ систем

21 грудня 2020

Тенденції розвитку та історія віконних ПВХ системВ останні роки серед виробників використовується наступне визначення віконних конструкцій з ПВХ: «Вікно, конструктивними елементами якого є профілі, виготовлені з екструдованого жорсткого ПВХ, що мають як мінімум дві камери: передню, необхідну для фіксації фурнітури, і центральну, що включає армуючий профіль. Зазвичай білого кольору». Саме так уявляють вікна споживачі. Однак далеко не завжди системи із ПВХ виглядали таким чином. Так, ще 50 років тому ні про які армуючи елементи і не йшлося, так само як і про наявність декількох камер і комбінованих профілів. Більш менш близькі до сучасних віконні системи з'явилися лише в 80-х і так добре себе зарекомендували, що практично відразу завоювали ринок.

Сьогодні між профілями різних виробників нефахівцеві дуже складно знайти відмінності. Більшість нововведень, що пропонуються компаніями, не змінюють конструкцію віконних систем. Враховуючи досить високу вартість віконних конструкцій, саме вона зрештою і виявляється визначальним фактором при виборі вікон. Щоб запропонувати вдосконалення, які переконають користувачів доплатити за інноваційний продукт, потрібен новий підхід.

Можна провести аналогію зі створенням лампи розжарювання. Погодьтеся, хоч як довго вчені не працювали над новими свічками, навряд чи це призвело б до якісного зрушення: їх заміни електричним освітленням.

Які нововведення визначатимуть розвиток віконних систем із ПВХ

До цього часу при розробці рам фахівці керувалися насамперед технологічними умовами: необхідно було відповідати вимогам статики та будівельної фізики. Відповідно, кількість можливих удосконалень дуже обмежена. Також мало можливостей запропонувати нові рішення і у дизайнерів: фактично, вікна можуть відрізнятися тільки товщиною, радіусом і формою рами. Не дивно, що навіть у рекламних матеріалах зображуються найчастіше профілі: вікна більше не мають жодних відмітних ознак.

Робота над удосконаленням вікон із ПВХ повинна вестись за двома напрямками:

  1. Доопрацювання та поліпшення характеристик існуючих конструкцій.
  2. Усунення найбільш значних недоліків.

Більшість фахівців сходяться на думці, що майбутнє — за більшою спеціалізацією матеріалів та рішень. На даний момент всі відмінності між моделями здебільшого відносяться до скління. Причому за допомогою одного склопакета виробники вирішують різнопланові завдання — наприклад, теплоізоляція приміщень у регіонах із різними кліматичними умовами, у зимовий та літній час. Одним із цікавих напрямків удосконалення конструкцій буде впровадження стекол зі змінним коефіцієнтом світлопропускання (gWert): досягається зміна характеристики за рахунок газохромного або електрохромного напилення. З їхньою допомогою в майбутньому можна буде пропонувати покупцям віконні системи, які підлаштовуються під рівень сонячної інсоляції. А ось чекати нових відкриттів, що стосуються функціональності скла та принципів будівельної фізики, не варто: у цій галузі вже використані всі можливості (наприклад, можна навести покриття low-E).

Якщо ширше, то виробники змушені будуть шукати нові підходи, змінюючи основні конструктивні принципи ПВХ-вікон. Можна виділити три напрями розвитку, які відкриють нову епоху у створенні віконних систем.

Модульне вікно

Основною концепцією, яка прийнята сьогодні серед будівельних компаній, є застосування вікон як вікна-отвори. Відповідно є можливість запропонувати спеціалізовані конструктивні елементи. Модулі з різним призначенням можуть бути розміщені на одній рамі. Можливо буде розробити стандартні пари вікон зі стінами будівель. Зовні елементи будуть добре помітні. Роботи над створенням та удосконаленням конструкцій можуть проводитися підприємствами спільно, за рахунок чого вдасться отримати економічні переваги (подібну схему використовують автомобільні концерни). Надалі можливе застосування широкого спектру матеріалів, що дозволить урізноманітнити дизайн конструкцій.

Інтеграція в систему "розумний дім"

За забезпечення зручного мікроклімату в будинку відповідає ціла низка систем, як активних, так і пасивних. До перших відносяться опалювальне, вентиляційне, санітарно-технічне та інше обладнання. До пасивного - конструкції, що забезпечують ізоляцію приміщень від впливів навколишнього середовища. Вікна не можна повною мірою віднести до жодної з цих груп. Вони безпосередньо впливають на температуру, освітленість та інші умови у приміщенні, причому є можливість інтегрувати їх у систему "розумного будинку", створивши єдину схему з іншими активними елементами.

На користь такого рішення кажуть кілька факторів. По-перше, сучасні електронні системи здатні контролювати безліч параметрів, відповідно, не важко розробити відповідні для виконання даних завдань. По-друге, профілі ПВХ завдяки своїм конструктивним особливостям мають досить багато

Ще статті про профілі VEKA