Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Що таке якісний профіль?

21 жовтня 2018

Якісний профіль – для хорошого вікна

Якісне вікно можна виготовити тільки з хорошого профілю. Неможливо виготовити класну конструкцію з профілю низького класу, точно також, як нереально зробити хороший костюм з негодної тканини. І навіть якщо на перший погляд вікна виглядатимуть однаково, ця зовнішня схожість буде дуже недовгою. Що ж необхідно знати про віконний профіль звичайному споживачеві, на що звертати увагу? Які чинники ризику дійсно серйозні, а які - вигадані менеджерами для того, щоб змусити Вас швидше розщедритися? 

Підтвердженням якості профілю є наявність у нього міжнародних незалежних сертифікатів. Одним з найбільш авторитетних і значних є Сертифікат. Необхідно відзначити, що сертифікат видається не просто профільній системі, але профілям, зробленим на певному заводі. Тому, коли ми говоримо про те, що та або інша система має сертифікат, необхідно перевіряти, чи діє цей сертифікат відносно конкретного виробництва. 

Так, усі німецькі профільні марки мають сертифікати для своїх "рідних" заводів, розташованих на території Німеччини. Але тільки VEKA має сертифікат для усіх своїх виробництв, у тому числі - для заводу в Україні.
Ще одним важливим сертифікатом є сертифікат DIN ISO 9001 : 2000, за допомогою якого підтверджується наявність у компанії ефективної системи управління якістю, що відповідає міжнародним нормам і стандартом. Цей документ видається також тільки конкретному виробництву. Заводи VEKA в Україні має такий сертифікат.

Ось такої ширини…  Які бувають профілі?

Одне з питань, що найчастіше зустрічаються, з яким зіштовхується замовник, починаючи збирати інформацію про вікна - це питання монтажної ширини профілю. Найчастіше в рекламних матеріалах фігурують значення 58 і 70 мм. Іноді бувають і "творчі варіації", наприклад "у всіх 58 мм - у нас 60", або "у всіх 70 мм - у нас 74 мм". Приведені в рекламі цифри означають якраз монтажну ширину профілю. Давайте поговоримо про це трохи детальніше.

58 мм - класика жанру

Перші віконні профілі, що з'явилися в середині 50-х років в Німеччині, мали ширину 58 мм. Це було пов'язано з тим, що вони фактично повторювали геометрію дерев'яних рам, де така ширина у свою чергу була обумовлена технологічно. 58-мм системи дозволяють вирішувати більшість завдань в галузі проектування і виробництва вікон в усіх кліматичних зонах - якщо, звичайно, виробник дотримується технології складання і монтажу готових конструкцій.
VEKA випускає 58 - мм систему профілів EUROLINE, якість і надійність якої цінують споживачі у всьому світі.

70 мм – тепліше та безпечніше

У другій половині 80-х років в Європі стали з'являтися профілі зі збільшеною монтажною шириною - 70 мм. Вони призначені для виробництва віконних елементів з поліпшеними теплофізичними характеристиками. Ці системи дозволяють споживачеві істотно розширити перелік можливих опцій вікна(таких, наприклад, як шумозахисні властивості), оскільки в них можна використати і склопакети більшої ширини, чим в 58-мм системах. У програмі VEKA - чотири профільні програми, що мають ширину 70 мм - це SOFTLINE, TOPLINE, SWINGLINE  та PROLINE.


Що таке якісний профіль?

Для тих, хто любить по максимуму 

Але й 70 мм - не межа. Нещодавно VEKA представила на ринку абсолютно нову систему, по-справжньому преміальний продукт VEKA ARTALINE. Ширина цих профілів - 82 мм. Якщо в 58-мм профілях можна використати склопакети шириною до 32 мм, в 70-мм - до 42, до в ARTLINE можна поставити пакет шириною 60 мм.

Декілька слів про камери

Разом з інформацією про ширину профілю, продавці віконних компаній люблять розповідати про те, скільки усередині профілю камер. Що таке профільні камери і для чого вони потрібні? Наскільки їх кількість впливає на якість профілю і теплоізолюючі властивості вікна? Чи правда, що "чим більше камер, тим краще"?

Раз, два, три...  

Камери - це порожнини усередині профілю, утворені вертикальними перегородками. У класичних профільних рішень камер три. Перша(передня) призначена для водовідведення, друга, або центральна камера, служить для розміщення в профілі металевого армуючого вкладиша. І, нарешті, третя(задня) камера призначена для закріплення деталей, фіксувальних віконну фурнітуру, а також для створення додаткового повітряного прошарку, щоб холоду з центральної камери, що містить армуючу сталь, було не так просто потрапити в приміщення.

Що таке якісний профіль?

Скільки камер потрібно?

Оптимальним у віконних технологіях вважається, коли класичні системи мають три камери, а системи з монтажною шириною 70 мм - чотири або п'ять. Збільшення кількості камер без відповідної зміни монтажної ширини ніяк не впливає на теплофізику вікна, але підпорядковане виключно рекламним цілям. Інша справа, якщо профіль стає відчутно ширше, як, наприклад, у випадку з профільною програмою VEKA ARTLINE, де цей показник складає 82 мм. В цьому випадку доцільне збільшення кількості камер до шести.

Так чи має розмір значення?

Маркетологи і менеджери віконних фірм не втомлюються вимірювати профілі від різних постачальників у пошуках "додаткових" міліметрів. А потім ці профілі пропонуються покупцям в якості гарантованого позбавлення від усіх можливих складнощів. Насправді ж...

- по монтажній ширині усі профілі можна розділити на два великі класи: 58 - 64 мм і 70-76 мм. Усередині кожного з цих класів теплотехнічні характеристики будуть абсолютно однакові. Між самими класами різниця є. А усередині - немає ніякої.

- збільшення або зменшення кількості камер в профілі без відповідної зміни монтажноїй ширини ніяк не впливає на теплотехніку вікна. Якщо монтажна ширина міняється трохи, тобто профіль залишається в тому ж самому класі, то збільшувати число камер з точки зору практичного ефекту також безглуздо. Це означає, що, наприклад, теплотехнічні властивості профілю, що має ширину 74 мм і шість камер будуть такими самими, що і у профілю шириною 70 мм, що має п'ять камер.

Реальна небезпека, або А і Б сиділи на трубі

Гонитва за міліметрами відволікає споживача від дійсно серъезных ризиків. Так, мало кому відомо, що український ринок сьогодні переповнений так званими "об'єктними" профілями, що мають тоншу зовнішню стінку. Профілі класу "Б"(саме так вони іменуються офіційно) є сьогодні в асортименті більшості профільних фірм, включаючи і багато іменитих німецьких компаній. Споживачеві необхідно пам'ятати, що вікна з таких профілів:

  • мають гіршу формостійкість
  • мають слабкіші кутові з'єднання
  • фурнітура в таких вікнах вимагає частішого регулювання, ризик її виходу з ладу відчутно вище
  • "тривалість життя" у таких вікон істотно менша, ніж у вікон, виготовлених з профілів відповідних стандартам.

Дешевий профіль класу С використовується для вікон у тимчасових спорудах та промислових спорудах. З нього можуть виготовлятися недорогі глухі вікна, які не відчиняються і провиснути тому не можуть.

З вікнами, виготовленими з профілю класу В, частіше стикаються покупці квартир в новобудовах. Забудовник в гонитві за зниженням витрат замовляє для багатоквартирного будинку партію вікон з низькою собівартістю. Деякі новосели відразу міняють вікна на більш якісні, інші — трохи пізніше, коли стулки перестають нормально закриватися і просте провітрювання перетворюється в проблему.

Компанія VEKA пішла по найпростішому і надійному шляху: вона випускає ПВХ-профіль тільки класу А. Тому нашим клієнтам немає потреби розбиратися в тонкощах цієї класифікації. Вибирайте будь-який профіль він буде відповідати класу А.

Зустрічають за одежею: зовнішній вигляд профілю

Якісний і довговічний профіль — необхідність. Але крім цього хочеться, щоб вікно виглядало красиво і вписувалося в інтер'єр кімнати і в архітектурний стиль будинку.

Більшість вікон виготовляється в простому білому виконанні. Це традиція, але не обов'язок. Споживач може вибирати колір віконної рами на свій смак. Таку можливість дає технологія ламінування нанесення на поверхню ПВХ-профілю декоративної плівки, яка повністю змінює колір і фактуру вироби.

Імітація деревини різних порід, пофарбованого і брашурованого металу, матова або глянцева кольорова поверхня перед вимогливим споживачем стоїть непросте завдання вибору з десятків можливих варіантів. При цьому можна не турбуватися про те, що поверхня з часом вигорить або потьмяніє: довговічність ламінованого покриття порівняна з терміном служби всього вікна.

Алгоритм вибору якісного профілю

Щоб допомогти споживачеві вибрати якісний профіль для вікна, ми сформулювали з урахуванням усього вищевикладеного деякі рекомендації:

  1. Почніть з вибору виробника профілю, якому ви довіряєте. Якість його продукції повинна відповідати вимогам міжнародних та українських стандартів. Не зайвим буде переконатися, що на підприємствах виробника налагоджена система безперервного контролю якості, і її наявність підтверджено відповідними сертифікатами.
  2. Визначте для себе, що Ви чекаєте від вікна: які властивості теплозбереження, шумоізоляції та світлопрозорості воно повинно мати. Пам'ятайте, що вікна у квартирі на першому поверсі або в заміському будинку повинні додатково захищати житло від потенційних зловмисників. З урахуванням всіх цих міркувань виберіть склопакет.
  3. Знаючи, який склопакет необхідний для ваших вікон, виберіть профільну систему, яка підходить для його установки.
  4. На заключному етапі підберіть колір і фактуру ламінації, яка підходить до архітектурного стилю вашого будинку і дизайну інтер'єру.

Ще статті про профілі VEKA