Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Як правильно встановлювати накладні шпроси?

12 червня 2020

Як правильно встановлювати накладні шпроси?Сучасні шпроси багато в чому відрізняються від своїх попередників. Якщо сьогодні шпроси виконують більшою мірою декоративну функцію, то в минулому столітті їх наявність була скоріше необхідністю, тому що виготовлення і транспортування стекол великої площі ще не освоїли, тому рама складалася з секцій, в які вставляли невеликі скла.

Мода на вікна з гарними палітурками повернулася, що дозволило перетворити просте квадратне вікно в вишуканий елемент декору.

Що таке накладні шпроси?

Один з видів шпросів - накладні або фальш-плетіння. Вони виконані з пластика, мають стандартну ширину, але різну висоту - 10 та 12 мм. Залежно від малюнка, нарізуються на фрагменти, які після наклеюються на склопакет. Це робить вікно більш красивим і привабливим.

Відповідно, для того, щоб шпроси красиво виглядали, треба зробити своєрідну «обманку» склопакета, щоб створювалося враження, що стулка складається з тонких імпостів, між якими вставлені маленькі склопакети.

Для цього виготовляється спеціальний склопакет, в середині якого знаходяться спеціальні дистанційні рамки, ширина яких відповідає ширині накладного шпроса.

Як виготовляється склопакет під шпроси?

Для того щоб виготовити такий склопакет, необхідно зробити розбивку вікна на відповідну сітку і підігнати в програмі положення дистанційних рамок.

Якщо одна частина вікна глуха, а друга - відкривається, то дистанційні рамки будуть відрізнятися по висоті, тому що стулки будуть різної ширини. Але конфігурацію розташування рамок легко розрахувати за допомогою програм, в яких проектуються вікна.

Як збирається стулка?

Спочатку стулка «розклинюється» і перевіряється, щоб діагоналі збігалися. Якщо стулка похило-поворотна, то ми можемо зробити так, щоб одна діагональ була на 1 мм більше, ніж інша. І більше та, яка йде від нижньої петлі. Діагональ робиться більше для того, щоб після того, як стулка буде навішана, вона під власною вагою трохи просяде і, коли вона буде зібрана, діагоналі вирівняються внаслідок простих фізичних властивостей матеріалів.

Після того, як склопакет вставлено, встановлюється штапик, і стулка готова до того, щоб на неї наклеювати шпроси.

Як правильно встановлювати накладні шпроси?

Як підготувати стулку до наклейки шпросів?

Перш за все, за допомогою технічного фена стулка обдувається, щоб на поверхні скла не було частинок сміття і пилу. Після чого скло додатково протирається серветкою, змоченою в очищувачі Sika Aktivator.

Після того, як склопакет повністю очищений, відбувається підрізування шпросів.

У зв'язку з тим, що використовуються різні по висоті шпроси — 10 та 12 мм, то, як правило, шпроси з більшою висотою встановлюються по вертикалі. Якщо шпроси однакові по висоті ­— або 10 мм, або 12 мм — то в першу чергу клеїться той шпрос, який має меншу довжину. Пов'язано це з тим, що у нього буде менш лінійне розширення під час впливу на нього сонячного проміння.

Як правильно встановлювати накладні шпроси?

Як підготувати шпроси до наклейки на склопакет?

Наприклад: стулка має висоту 1525 мм: 59 мм зверху і 59 мм знизу - висота стулки до паза штапика; висота штапика - 25 мм.

Варто звернути увагу на кути підрізування шпросів: стандартна величина - 15 градусів, але це стосується стандартних профілів. Кут підрізу шпросів біля штапика залежить від самого штапика і може бути від 15 до 22,5 градусів.

Кут підрізування шпросів для внутрішньої та зовнішньої сторін стулки - різні. Для зовнішньої - 15 градусів, для внутрішньої – 22,5 градуса. Це робиться для того, щоб торець шпроса щільно прилягав до поверхні штапика.

Коли шпрос нарізується на спеціальному станку, то деталь повинна бути повернута до майстра тим боком, на якому знаходиться клейка стрічка. Якщо шпрос повернути іншою стороною - клейка стрічка буде під час порізу обриватися з краю.

За допомогою спеціального обладнання край шпроса відрізають під певним кутом, а також по двох краях торцевої частини робляться фаски, щоб між шпросом і штапіком, або іншою частиною шпроса не було зазорів.

Решта заготовок шпросів нарізаються відповідно місцю їх кріплення на склопакеті.

Як правильно встановлювати накладні шпроси?

Як наклеїти шпроси на склопакет?

Для того щоб наклеїти шпрос, з його зворотного боку знімається захисна плівка, але тільки біля краю, приблизно на 1-2 см і кінчики розгортаються так, щоб їх було видно з боків з-під заготовки. Це дає можливість спочатку встановити шпрос в потрібному положенні, і лише потім, притиснувши край, де була знята захисна плівка, приклеїти його до скла.

Саме так шпрос приклеюється і з протилежного кінця. Після цього йде «примірка» горизонтальних фрагментів розкладки. Далі - поступове видалення захисної плівки і приклеювання шпроса по всій довжині вертикальної частини.

Горизонтальні частини шпроса приклеюються так само. Після того, як шпроси наклеєні з одного боку скла, ту ж процедуру повторюють з іншого боку стулки.

Які особливості мають накладні шпроси?

Якщо з якихось причин фрагмент шпроса відклеївся, то його легко можна приклеїти, замінивши скоч на виворітній стороні.

Якщо проект конструкції вікна передбачає накладні шпроси із закругленою формою, то шпрос можна гнути на спеціальних верстатах, за аналогією з профілем ПВХ. Але тут слід врахувати, що заготовка встановлюється в верстаті лицьовою стороною вгору, щоб краї після приклеювання щільно прилягали до скла.

Шпроси також можна виготовити в усіх кольорах стандартної ламінації профілю.

Які переваги у накладних шпросів?

Перевага накладних шпросів з розбивкою дистанційною рамкою в тому, що створюється враження, що встановлено не один великий склопакет, а кілька маленьких розмірів.

Більш докладно про всі нюанси установки накладних шпросів розповість технічний фахівець компанії VEKA Україна Юрій Буткалюк в новому відео на нашому YouTube-каналі:


Ще статті про профілі VEKA