Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Нестандартні пластикові вікна — будь-які форми і розміри

9 червня 2021

Нестандартні пластикові вікна — будь-які форми і розміриТехнологія виготовлення вікон із ПВХ профілю дуже гнучка і дозволяє вирішувати практично будь-які завдання, що виникають при будівництві та реконструкції будівель. Про те, які можливості існують для виготовлення нестандартних вікон, читайте далі.

Що таке нестандартні вікна

Найбільш поширена форма вікна — чотирикутник. Саме такі вікна мають на увазі, коли говорять про «стандартні» вікна. Вікна іншої форми умовно можна називати «нестандартними» — арочні, круглі, ромбоподібні, трикутні та ін.

Під нестандартними вікнами розуміють також складні світлопрозорі конструкції, наприклад, скління для зимового саду або оранжереї. Характеристики міцності ПВХ профілю обмежують максимальні розміри стулок. Крім того, скління великої площі в експлуатації піддається значним вітровим навантаженням, тому конструкція такого скління проектується і розраховується індивідуально.

Нестандартні пластикові вікна — будь-які форми і розміри

Панорамне скління, яке широко використовується в заміських будинках, в деякому сенсі теж є нестандартним. Річ у тому, що на відміну від звичайних вікон для панорамного скління використовуються спеціально розроблені профільні системи, що витримують велику вагу склопакетів і при цьому забезпечують хорошу герметичність, тепло- і шумоізоляцію.

Як приклад таких профільних систем можна назвати нову розробку VEKA для панорамного скління заміських будинків підйомно-розсувні двері VEKAMOTION.


Переваги нестандартних ПВХ вікон

Використання нестандартних вікон дозволяє реалізувати найсміливіші та оригінальні архітектурні рішення. Вікна незвичайної форми прикрашають фасад будинку, надають йому вишуканий вигляд.

Особливо ефектно виглядають нестандартні вікна в темний час доби, коли внутрішнє освітлення перетворює будівлю в справжній «чарівний ліхтар».


З практичної точки зору установка нестандартних вікон дає можливість використовувати природне освітлення в приміщеннях, які без них були б «приречені» на штучне. Освітлення сходів, горищ, мансард, санвузлів, підсобних приміщень — ось лише деякі приклади, де природне світло буде дуже доречно.

Вікно із закругленою верхньою частиною дає можливість проникати більшій кількості світла в приміщення

Види нестандартних вікон

Залежно від конфігурації та комплектації вікна можуть бути:

  • глухі або ті що відкриваються;
  • з одною стулкою або з декількома;
  • з холодним одинарним склінням або зі склопакетом.

При цьому в залежності від параметрів склопакета вікна можуть бути шумозахисні, енергоефективні та антивандальні.

Нестандартні пластикові вікна — будь-які форми і розміри

Окремий випадок — виготовлення вікон для реновації історичних будівель. До нових вікон пред'являються специфічні вимоги — вони повинні не тільки відповідати сучасним нормам теплозбереження, але й максимально точно відтворювати зовнішній вигляд оригінальних вікон.

Як відкриваються нестандартні вікна

Як правило, вікна нестандартної форми виготовляються з глухими стулками або з розпашними — поворотно-відкидні механізми вдається використовувати рідко. Очевидно, що зсувні стулки в круглих, трикутних та тому подібних вікнах реалізувати не можливо.

Нестандартні пластикові вікна — будь-які форми і розміри

Залежно від розмірів в круглому вікні робиться або одна розпашна стулка з петлею збоку або знизу, або роблять дві напівкруглі стулки з горизонтальною або вертикальною перемичкою. В цьому випадку петлі обох стулок встановлюються на перемичку.

Нестандартні пластикові вікна — будь-які форми і розміри

Взагалі, стулки потрібні зазвичай тільки для провітрювання. З іншого боку, вікно, яке відкривається, завжди має більш широку раму, ніж глухе, тому його світлопропускання менше. Щоб не ускладнювати конструкцію та повніше використовувати природне освітлення, доцільно виготовляти вікна нестандартної форми глухими, а провітрювання здійснювати завдяки припливно-витяжній вентиляції.

Як замовити нестандартне вікно

Найпростіше й одночасно грамотне рішення — замовляти вікна на підставі будівельного проекту. У ньому вказують всі необхідні параметри вікна:

  • розмір;
  • тип і характеристики склопакета;
  • колір ламінації профілю;
  • інші вимоги.

Нестандартні вікна, як правило, встановлюються теж не так, як звичайні. Рекомендації по виміру отворів, які підходять для звичайних випадків не працюють для отворів складної форми. Наприклад, у круглого вікна немає ні підвіконня з боку приміщення, ні відпливу із зовнішнього боку — відповідно при вимірюванні розміру отвору ці елементи конструкції вікна не враховуються. Існують інші нюанси, тому замір вікон слід доручити фахівцеві.

Якщо ви маєте намір замовити виготовлення нестандартних вікон з профілю VEKA, зверніться до одного з партнерів компанії в вашому регіоні. Їх адреси ви можете знайти на сайті VEKA.

Ще статті про пластиковi вiкна