Фигура 7 копия 4 call phone-call Untitled-1
Київ

Головний офіс та завод

Світлопрозорі огороджувальні конструкції

21 жовтня 2018

Светопрозрачные ограждающие конструкции: окна, двери, остеклениеСвітлопрозорі конструкції, що захищають, призначені для забезпечення необхідній природній освітленості приміщень і можливості візуального контакту з довкіллям. До основних світлопрозорих конструкцій цивільних будівель, що захищають, відносяться:

  - вікна і засклені двері(вхідні і балконні)
  - вітражі і вітрини
  - засклені стіни фасадів
  - елементи скління дахів (ліхтарі і похилі засклені поверхні),обгороджування зимових садів, торгових павільйонів та ін.

Конструкції світлопрозорих обгороджувань схильні до навантажень і дій. До навантажень відносяться усі дії та причини, які призводять до виникнення в конструктивному елементі внутрішньої напруги і, відповідно, деформацій. До них відносяться передусім експлуатаційні навантаження, такі як тиск вітру, снігове навантаження і температурна напруга, а також технологічні навантаження, що виникають при виготовленні, транспортуванні та монтажу конструкцій. Окрім цього необхідно враховувати непряму напругу, що виникає в герметичних склопакетах при перепаді тисків, температур і вологості.

Усі дії мають несилову природу, і не призводять до виникнення в елементах конструкцій напружених станів. В той же час, вони представляють з себе деяку сукупність кліматичних чинників, що роблять вплив на людину, що знаходиться в приміщенні.
До них відносяться: перепади температур і вологості наружнего і внутрішнього повітря, шум, природне освітлення від небозводу, сонячна радіація, що забезпечує інсоляцію і додатковий нагрів приміщення, пил і атмосферні опади, водорозчинні хімічні домішки в атмосферній волозі. До дій також можна віднести видимість - візуальний зв'язок внутрішнього і зовнішнього простору.

Як несучі конструкції, світлопрозорі елементи обгороджувань повинні мати необхідну міцність і жорсткість при дії усіх описаних вище навантажень.

Як захисні конструкції - повинні мати необхідні теплозахисні, світлотехнічні, звукоізоляційні якості, а також герметичність при дії усіх описаних вище впливів. При цьому поняття герметичності слід відносити як до сполучень елементів безпосередньо в межах світлопрозорої конструкції, так і до місць її примикання до непрозорих ділянок стін і покриттів.

Конструкції світлопрозорих обгороджувань мають бути технологічними, такими, що легко транспортуються і зручними в монтажі, мати достатню хімічну стійкість і легко піддаватися очищенню. Будучи виразними елементами фасаду і інтер'єру, вікна повинні мати хороші естетичні якості і довговічність, а також бути зручними і доступними для обслуговування при експлуатації.

За конструктивною схемою світлопрозорі конструкції підрозділяються на віконні і вітражні. Віконні конструкції призначені для заскління типових або нестандартних невеликих отворів в стінах, а скління виконує в них тільки захищаючу функцію. Вітражні конструкції, окрім виконання функцій, що захищають, є також елементом несущих або самонесущих конструкцій, і призначені для заскління вертикальних та похилих поверхонь великої площі. До вітражних конструкцій відносяться стіни фасадів, зимових садів, торгових павільйонів і т. д.

Згідно з Німецьким промисловим стандартом 18 056 заскленою навісною стіною є стіна, у якої:

  • Площа більше 9 м 2;
  • Довжина меншою із сторін перевищує 2 м.
  • За типом відкривання вікна підрозділяються на поворотні, поворотно-відкидні, відкидні, розпашні, розсувні і глухі; по конструкції переплетінь на одинарні, спарені, роздільні і окремо-спарені. Крім того, усі світлопрозорі конструкції підрозділяються за матеріалом використовуваних в них профілів.

Стандартна конструкція віконного блоку включає стаціонарну контурну обв'язку - коробку (у ряді джерел - раму), рухливо закріплені на ній елементи - переплетіння (у зарубіжній технічній документації - створки), а також елементи скління (зазвичай у вигляді склопакету) і фурнітуру. Залежно від площі отвору і діючого вітрового навантаження, в конструкцію коробки (рами) для забезпечення жорсткості, вводять проміжні вертикальні елементи - імпости і горизонтальні - поперечки. Додатково у віконному блоці можуть бути встановлені пристрої для вентиляції і різні захисні екрани.

Віконні і вітражні світлопрозорі конструкції залежно від матеріалу і типу перерізу віконних коробок і створок відносяться до тієї або іншої системи віконних профілів. Під системою віконних профілів розумітимемо сукупність профілів різного призначення, що підрозділяються на основні і додаткові і такі, що випускаються певним виробником.

В якості матеріалу для виготовлення віконних профілів в традиційних вікнах, що застосовувався в Росії до теперішнього часу, використовували дерево, в сучасних системах - полівінілхлорид (ПВХ), дерево, алюміній, склопластики, а також комбіновані системи - алюміній у поєднанні з деревом і ПВХ у поєднанні з алюмінієм. Геометрія і характеристики перерізів можуть змінюватися залежно від виробників в окремих деталях, проте при цьому в усіх фірм зберігається єдиний загальний принцип побудови як окремих профілів, так і системи в цілому.

Ще статті про профілі VEKA